Eurosong nije namješten!

Piše:
nedjelja, 12.8.2007. 21:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Eurosong nije namješten!

MALTEŠKI mediji prenose kako su dužnosnici Europske radiodifuzne unije (EBU), organizacije koja svake godine održava natjecanja za Pjesmu Eurovizije, na zahtjev Malte proveli istragu s ciljem da provjere navode malteških televizijskih dužnosnika o namještanju rezultata, odnosno trgovini glasovima između "istočnih" država.

Istraga, međutim, nije pronašla nikakve nepravilnosti. Svante Stockselius, čelnik natjecanja za Pjesmu Eurovizije tvrdi kako je EBU u svrhu provjere pravilnosti cijelog postupka angažirala uglednu revizorsku kuću PriceWaterhouseCoopers, ali da nisu pronađeni nikakvi dokazi o manipuliranju ili trgovini glasovima.

"Nije moguće manipulirati glasovima", rekao je Stockselius, mada dodaje kako "to nitko ne može reći sa sigurnošću od 100 %".

Maltežani, čija je pjesma ispala na ovogodišnjem polufinalu u Helsinkiju, tvrde da je njihova delegacija dobila "nemoralnu ponudu" o razmjeni glasova od strane gruzijske delegacije. Te je optužbe u svibnju iznio John Demanuele, dopredsjednik Uprave Maltasonga. Kada su Maltežani odbili ponudi, Gruzijci su im priopćili kako od njih ne mogu očekivati nijedan bod.

U Malti, ali i u nekim drugim državama, pogotovo u zapadnom dijelu Europe, sa sve više negodovanja se prati sve veća dominacija istočnoeuropskih i balkanskih država na "Eurosongu". Malta je dosada najeksplicitnije zahtijevala da se promijeni sustav glasovanja, odnosno zabrani post-sovjetskim državama da bodove za tuđe pjesme određuju putem telefonskog glasovanja.

Također su se javile ideje da treba promijeniti format "Eurosonga" na taj način da se uvedu dva polufinala - jedan za zapadni, a jedan za istočni dio kontinenta. Prema nekim špekulacijama, taj bi se format trebao uvesti već sljedeće godine u Beogradu.

D.A.