Firentinski profesor otkrio tko je Mona Lisa

Piše:
ponedjeljak, 13.9.2004. 12:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Firentinski profesor otkrio tko je Mona Lisa PROFESOR iz Firence Giuseppe Pallanti navodno je otkrio tko je slavna Leonardova Mona Lisa.

U knjizi "Monna Lisa, mulier ingenua" objavljenoj ovoga ljeta, Giuseppe Pallanti pripovijeda priču o Lisi Gherardini koja se rodila u Firenci u svibnju 1479. Lisa se udala za Francesca del Gioconda i postala model slikaru Leonardu da Vinciju.

"Lisa Gherardini živjela je između Firence i Chiantija u Toskani. Budući da i ja potječem iz te pokrajine, odlučio sam ispripovijedati njezinu priču", rekao je Pallanti.

Pallanti u knjizi objašnjava da je poznata firentinska obitelj del Giocondo bila vrlo bliska obitelji Medici i Leonardu da Vinciju te pokušava rekonstruirati život Lise i njezina muža.

"Koristio sam se arihvskom dokumentacijom. Nisam pisao roman", naglasio je.

Njegovo istraživanje potvrđuju spisi Giorgia Vasarija (1511.-1574.), slikara i pisca iz 16. stoljeća te prvoga biografa Leonarda da Vincija.

Giocondin identitet uvijek je izazivao rasprave. Neki pretpostavljaju da Mona Lisa nikad nije postojala i da je zapravo riječ o Leonardovu autoportretu.