Fit and ready: Kerumov recept za dobar ljubavni život zove se kaštradina!

KLJUČNI PODACI
  • Kerum za rođendan jede kaštradinu
  • Riječ je o specijalitetu dalmatinske Zagore
  • Od kaštradine čovjek živne i pun je energije
Piše: D.M.
subota, 1.10.2011. 21:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Fit and ready: Kerumov recept za dobar ljubavni život zove se kaštradina!

Foto: Duje Klarić/ Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum nedavno se totalno otkačio na pendrek balu splitske policije. Malo se popilo, jezik se razvezao... Što sve nije zanimalo znatiželjne policijske glave.

Pritisnut pitanjima, gradonačelnik je tako u veselom tonu odao rođendanski meni, a dosta se pohvalno izrazio i o svom ljubavnom životu. Mnogi su se već odavna pitali odakle mu tolika energija i koja je zapravo tajna njegovog uspjeha kod žena. Kerum je sve otkrio. Prije no što se posvetio Fani, najeo se - kaštradine! Riječ je o specijalitetu dalmatinske Zagore o kojem nam je sve ispričao Josip Krolo, vlasnik restorana Lovac u Trilju.

Nekad za siromahe, danas delicija

"Samo ime dolazi od kastrirati, jer su se nekada sušili takvi jarci ili ovnovi da bi se nadebljali i da nemaju miris. Kaštradina je nekad bila sirotinjska hrana, a kako se danas upotrebljava meso od jarića, postala je delicija. U našem restoranu je pravi brand. Ljudi ciljano dolaze iz okolnih gradova i mjesta na kaštradinu", kaže nam Krolo.

Priprema je vrlo jednostavna. Skoro kao hrenovke iz vrećice. Samo se malo duže kuha. Meso se ubaci u kipuću vodu bez dodataka. Za pola sata, sat i eto ukusnog zalogaja. Najčešće se jede uz razne vrste kupusa, a može i uz fažol, tj. grah. Sve Kerumove omiljene poslastice.

Od kaštradine čovjek živne i pun je energije

"To je kripna, kalorična hrana, više za hladnije dane. Uz kaštradinu se popije čaša vina i čovjek odmah živne, osjeća se pun energije", hvali Krolo blagotvorni učinak dalmatinskog specijaliteta.

Kad sve ovo čujemo, nema mjesta čuđenju zašto Kerum za rođendanski meni umjesto mnogih "finih jela", kakva zacijelo može priuštiti, bira baš narodsku kaštradinu. S njom si ipak uvijek "fit and ready".