Ford: Nova slika taksi usluge

Piše:
subota, 22.3.2008. 08:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ford: Nova slika taksi usluge

FORD Crown Victoria, zaštitni znak američkih taksista, pod pritiskom zelenih, ali i moderne tehnologije odlazi u povijest. Po svemu sudeći zamijenit će ju Ford, a jedino pitanje ostaje hoće li to biti hibridni Escape ili Connect.

Hibridna izvedba posebno prerađenog Fordovog SUV-a već je u akciji. 800 primjeraka već pune tri godine operira ulicama New Yorka. No, u igri je još jedan model, zasad samo u konceptnom izdanju. Ford je prije nekoliko dana premijerno predstavio studiju taksija, koji je svojim karakteristikama u svakom trenutku spreman uskočiti u službu.

Punim imenom Ford Transit Connect Taxi nudi sve što se danas traži u ovoj javnoj usluzi. Prostran je i kompaktan, a ujedno vrlo udoban i ekološki prihvatljiv.

Pokreće ga 2.0 benzinac, koji sa ekološkog stanovišta čini korak od sedam milja u odnosu na kapacitetne strojčine u taksi vozilima koje se danas koriste. Naravno, ukoliko govorimo o Americi, ne i Europi. Prve projekcije govore kako bi studija u gradskim uvjetima trošila oko 12 l/100 km. 

Osim atraktivne vanjštine studiju ističe inovativno rješenje interijera. Putnički prostor je odvojen transparentnim panelom od vozača, a za obilje svjetla brinu se stakleni otvori u krovu. U suradnji s Microsoftom razvijen je specijalni računalni sustav.

Komunikacija se odvija putem 13-inčnog zaslona postavljenog sa stražnje strane prednjih naslona. Osim uloge elektronske naplate i ispisa itinerera isti služi kao info pult s obavijestima o stanju u prometu, vremenskoj prognozi i najnovijih vijesti. Moguće je i klasično plaćanje gotovinom, kada korisnik novac stavlja u tzv "Sputnika" ("kugla" u sredini pregrade).

Studija se definitivno čini vrlo praktičnom i upotrebljivom. Jedino pitanje ostaje može li se ovaj model nositi s robusnosti Fordove Crown Victorie, koja po pitanju pouzdanosti služi na čast američkoj auto-industriji.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije