Francuska izgubila bitku za čistu čokoladu bez primjesa

Piše:
četvrtak, 7.8.2003. 14:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAKON 30 godina kampanje francuski sladokusci izgubili su bitku za čistu čokoladu bez drugih primjesa, piše Guardian.

Naime, ovog tjedna stupa na snagu europska direktiva kojom se dopušta da se u proizvodnji čokolade koriste i drugi sastojci, poput biljne masti.

Francuske skupine koje zagovaraju čistu čokoladu od kakao maslaca očajne su jer dodatak biljne masti znači "lošiju kvalitetu i uništen okus", navodi se u časopisu proizvođača slastica.

Guy Urbain, počasni predsjednik Nacionalne udruge proizvođača čokolade i slastica u Francuskoj, upozorio je da će taj propis zbuniti potrošače koji traže pravu čokoladu.

Britanska čokolada, koja je uvijek sadržavala biljnu mast, u Francuskoj se smatra neukusnom.

Većina francuskih potrošača najviše voli gorku crnu čokoladu koja se proizvodi od 100 postotnog kakao maslaca.

Budući da je biljna mast 20 posto jeftinija od čistog kakao maslaca, samo će najpredaniji francuski proizvođači čokolade ostati vjerni čistoj čokoladi i odoljeti mogućnosti smanjivanja troškova.