Gjuro Kaiser i leksikon ćevapa

Piše:
srijeda, 18.6.2003. 20:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Gjuro Kaiser i leksikon ćevapa

KAO što znate (ako ne znate, sram vas bilo), jedan od servisa Index.hr-a je Kuharica, koju naši vrijedni posjetitelji pune raznoraznim receptima. Jedan od naših vjernih posjetitelja, Gjuro Kaiser, se zaista potrudio i svima nama podario pravi pravcati leksikon ćevapa.

Gjuro je u Indexovu kuharicu unio čak 83 recepta za najrazličitija jela, a čak 20 (da, dvadeset) recepata odnosi se na, pogađate i sami, ćevape.

Zahvaljujući Gjuri Kaiseru, u kuharici Index.hr-a možete pronaći recept za bugarske, mađarske, lovačke, tirolske, leskovačke, karlovačke, makedonske ćevape, kao i za ćevape od konjetine, puževa i vrganja, svinjetine... svakom pravom ćevapoljupcu (nadamo se da će ova riječ uskoro ući u službeni hrvatski jezik, ako već nije) Gjuro Kaiser je otvorio vrata raja.

Na forumu Index.hr-a nedavno se raspravljalo o "tajni ćevapa", odnosno o ispravnom načinu pripreme smjese za ovaj balkansko-turski specijalitet.

Neki su diskutanti tvrdili da se radi o točnom omjeru dvije vrste mesa (najčešće govedina i janjetina), dok su neki naglašavali važnost dugotrajnog mljevenja mesa, kao i hlađenje smjese u hladnjaku koje bi, prema nekim gurmanima, trebalo trajati više od 24 sata.

Ako je vjerovati, po našem mišljenju, upućenijim diskutantima s Indexovog foruma, najbolji ćevapi na prostorima bivše Jugoslavije jedu se (ili su se jeli) u Sarajevu, Travniku i Banja Luci. Što se tiče inozemstva, "najbolje mjesto svih vremena i kontinenata" što se tiče ćevapa je Kebab-house/restaurant Beyti u Istanbulu. Detaljan opis restorana Beyti pročitajte na Index.hr forumu.

Ipak, kako ne bi sve ostalo na teoretiziranju i zazubicama izazvanim čitanjem opisa jedenja "najboljih ćevapa na svijetu", najbolje da sami provjerite svih 20 recepata za ćevape Gjure Kaisera, pa nam javite koji vam se najviše svidio.

Dobar tek!

  1. Ćevapi od govedine
  2. Ćevapi od govedine s preljevom od vina
  3. Ćevapi od govedine i svinjetine
  4. Ćevapi od govedine i teletine
  5. Ćevapi od govedine i ovčetine
  6. Ćevapi od govedine, svinjetine i ovčetine
  7. Ćevapi od govedine, teletine i svinjetine
  8. Ćevapi od svinjetine, teletine i ovčetine 
  9. Ćevapi od teletine i svinjetine
  10. Bugarski ćevapi
  11. Bosanski ćevapi 
  12. Leskovački ćevapi
  13. Mađarski ćevapi
  14. Lovački ćevapi
  15. Tirolski ćevapi
  16. Makedonski ćevapi
  17. Karlovački ćevapi
  18. Ćevapi od konjetine
  19. Ćevapi od puretine
  20. Ćevapi od puževa i vrganja