Glumica Blanchett inspirirana hrabrom irskom novinarkom

Piše:
nedjelja, 13.7.2003. 10:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

AUSTRALSKA glumica Cate Blanchett ("Gospodar prstenova") samo je površno poznavala priču o novinarki koja je istraživala narko podzemlje Dublina, što ju je koštalo života, prije nego je prihvatila ulogu o Veronici Guerin.

No, samo nakon mjesec dana istraživanja o životu i nasilnoj smrti te hrabre novinarke, Blanchett (33) je izjavila da je potpuno fascinirana Guerin.

Film o Veronici Guerin premijerno se prikazuje ovih dana u Irskoj.

Uz pomoć policijskih izvora i ostalih informacija, Guerin je uspjela razotkriti narko scenu Dublina pri čemu se stalno izlagala velikoj opasnosti.

Svake je nedjelje pod raznim pseudonimima pisala članke za novine Sunday Independent, u kojima je otkrivala pojedinosti o stilu života različitih vođa bandi.

Prije nego što je ubijena pred semaforom 1996., Guerin je jednom bila pretučena i ranjena u nogu.

Za Blanchett, koja je već igrala povijesne osobe, poput Elizabete I., ova uloga predstavlja pravi izazov da pridobije naklonost suvremenika hrabre novinarke.

"Dok sam igrala lik Veronice, osjećala sam ogromnu odgovornost prema njezinim kolegama, prijateljima i obitelji", priča Blanchett.

Film se počinje prikazivati upravo u trenutku kad jedan od osumnjičenih za smrt Guerin i optuženih za trgovanje drogom izlazi pred sud te kad Irsku muče ubojstva povezana s drogom.

Premijera filma "Veronica Guerin" u SAD-u i Europi očekuje se na jesen.

Redatelj filma je Joel Schumacher (poznat po dva filma o Batmanu), dok je producent Jerry Bruckheimer ("Top Gun" i "Con Air").