Goli Bush uklonjen iz muzeja

Piše:
nedjelja, 10.10.2004. 10:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Goli Bush uklonjen iz muzeja SLIKA golog američkog predsjednika George W. Busha uklonjena je sa zidova gradskog muzeja u Washingtonu, objavili su mediji u subotu.

Slika nazvana "Dokoni kralj George" parodija je poznate slike "Olimpija" impresionista Edouarda Maneta, koja je sablaznila Pariz 1863. godine i izložena je u pariškom muzeju Gare dOrsay.

Slika lokalnog umjetnika Katyia Didriksena prikazuje karikaturu golog Busha na ležaljci s jastucima pod glavom. Umjesto sluškinje koja se na originalu nalazi uz Olimpijin krevet, uz Busha je muškarac u odijelu i kravati, jako nalik na potpredsjednika Dicka Cheneyja. On u ruci drži jastuk s krunom u obliku naftne bušotine.

Slika je bila dio izložbe "Otkaćeno pokućstvo", na kojoj su izloženi oslikani kućni i drugi predmeti. Izložba je trebala biti otvorena ovoga mjeseca, ali je u ponedjeljak iznenada otkazana nakon što su neki izlošci ocijenjeni neprikladnima.

"Ovo nije umjetnički muzej. Ovdje ponajprije dolaze učenici kojima njihovi profesori pokušavaju nešto objasniti iz povijesti", izjavila je glasnogovornica muzeja.