Guardian svrstao Igora Štimca među uspješne sportaše-glazbenike

Piše:
srijeda, 8.8.2007. 21:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Guardian svrstao Igora Štimca među uspješne sportaše-glazbenike

SJEĆATE se hita "Mare i Kate", koji se prije desetak godina pjevao diljem Lijepe naše i ubrzo postao zabavnjački evergreen? E pa britanski Guardian ga se itekako sjeća, jer je tu pjesmu, odnosno njenog izvođača Igora Štimca uvrstio u pregled uspješnih sportaša koji su (barem nakratko) postali uspješni glazbenici. Zahvaljujući njima, "Mary And Katie" gledaju nogometni fanovi diljem svijeta, a Igor Štimac protiv toga nema aspolutno ništa protiv, iako se, kaže, više nema namjeru baviti pjevanjem.

Pjesma "Mare i Kate", koju je Igor Štimac 1998. godine snimio s grupom Bohemi, uvrštena je u pregled britanskog Guardiana, uz glazbene radove Carlosa Teveza, Roquea Santa Cruza i Gamsta Pedersena, što je razveselilo predsjednika Udruge prvoligaša i podsjetilo ga na dane kad je pjesma harala top listama. "Apsolutno se ponosim tom pjesmom, jako se puno izvodila i uveseljavala ljude. Zabavili smo se snimajući ju i slušajući povratne informacije", rekao je za Index Igor Štimac.

"Bilo je to odlično iskustvo, ali nemam namjeru opet pjevati"

Pjesmu su snimili uoči Svjetskog prvenstva, a na popularnosti je dobivala svakim novim uspjehom tadašnjih Vatrenih, koji su na kraju "Mare i Kate" prihvatili kao svoju neslužbenu himnu. Iako priznaje da je (nenamjerno) ostavio pečat u domaćoj zabavnoj glazbi, jer je pjesma i danas rado slušana, Štimac kaže kako je s pjevačkom karijerom završio. "Bilo je to odlično iskustvo, ali nemam namjeru opet stajati pred mikrofon, barem ne u funkciji pjevača. Sad pjevam za svoje prijatelje, u društvu", rekao nam je bivši nogometaš i izjavu potkrijepio refrenom Mišine "Drugi joj raspliće kosu".

Britanci su stvar nazvali "Mary And Katie" i pozvali čitatelje da se upoznaju sa Štimčevim glazbenim radom, pa, obzirom na pamtljivost pjesme, možda svjedočimo stvaranju budućeg međunarodnog hita, što bi Igora Štimca svakako natjeralo da još jednom razmisli o kraju estradne karijere. Dotad, pjeva s društvom i s ponosom se sjeća suradnje s Bohemima, ali i činjenice da je u životu snimio samo jednu pjesmu i s njom u rekordnom roku završio na vrhovima top lista, a zamalo osvojio i Porina u kategoriji hita godine.

"Estradna povijest" Ive Majoli i Dina Rađe

Još su se neki domaći vrhunski sportaši manje ili više uspješno okušali u glazbenim vodama i zavirili na top liste. Iva Majoli svojevremeno je snimila duet sa Sandijem "Do tebe mi nema", s kojim je čak došla do finala Hrvatskog radijskog festivala, no u suradnji je došlo do nekih problema, pa je Sandi pjesmu na festivalu izveo sam. Petar Grašo dugo je nagovarao svog prijatelja Dina Rađu, i na kraju s njim snimio pjesmu "Nisam više ja sa njom", koja je tada solidno kotirala na top listama, a i danas nerijetko zasvira u radijskom eteru.

D.K.
Foto: Index