Honda predstavila novi V6 motor

Piše:
subota, 12.7.2003. 12:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Honda predstavila novi V6 motor HONDA već dugi niz godina slovi kao proizvođač motora vrhunske kvalitete, koji nerijetko svojim tehnološkim rješenjima konkurenciji tjeraju suze na oči.

Novi 3.0 V6 motor nije izuzetak, troši poput kakvog četiri-cilindarskog motora, a čistoćom ispušnih plinova zadovoljava najrigoroznije standarde.

Punim imenom V6 3.0 i-VTEC, je definitivno motor, koji će obilježiti nekoliko narednih godina. Najveći dio "krivnje" snosi "Variable Cylinder Management" sustav, koji u svakom trenutku optimizira rad motora u ovisnosti o brzini vozila, broju okretaja motora, stupnju prijenosa i zadanom opterećenju.

Naime, tijekom startanja i ubrzavanja automobila, motor koristi svih šest cilindara, dok se tijekom krstarenja broj aktivnih cilindara prepolavlja.

Rezultat je očekivan, potrošnja goriva svedena je na minimum, pa tako ovaj agregat troši poput 2.4-litrenog četverocilindraša, ili oko 11.6 l/100 km. Tu treba uzeti u obzir da je riječ o motoru snažnom 184/250 kW/KS, što i nije malo.

Ne samo da malo troši, Hondin tehnološki dragulj se može pohvaliti iznimnom čistoćom ispušnih plinova. Motor već sada udovoljava rigoroznim japanskim standardima o kvaliteti ispušnih plinova i standardima potrošnje goriva, koji stupaju na snagu tek 2012. godine.

Također, buka i vibracije svedeni su na minimum do te mjere, da vozač ne može osjetiti koliko cilindara je trenutno u pogonu.

Sustav aktivne kontrole rada motora u svakom trenutku prati razvoj vibracija i odgovarajućom regulacijom prigušuje iste. Inspire je prvi model u koji se motor počeo ugrađivati.

U Hondi za sada ne predviđaju plasiranje "šestaka" na tržište SAD-a, gdje su V6 motori postali donja granica dobrog ukusa.