Hongkonški trgovački lanac povukao iz prodaje nacističke vrećice

Piše:
utorak, 15.6.2004. 12:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hongkonški trgovački lanac povukao iz prodaje nacističke vrećice HONGKONŠKI trgovački lanac povukao je iz prodaje vrećice sa slikama nacističkog vojnika i sloganom "Samo naprijed, treba osvojiti još mnogo zemalja", objavili su kineski mediji.

Na vrećicama se nalazila slika vojnika sa obilježjima SS-a, a prodavale su se u lancu dućana Paradise, objavio je South China Morning Post. Nudile su se i vrećice sa slikom željeznog križa.

Vlasnik lanca Louis Yau rekao je kako je mislio da je slika privlačna, no kako ne zna engleski nije mogao ni znati što poruka znači.

Vrećice izrađene na jugu Kine povukao je iz prodaje nakon što su se neki kupci požalili da su uvredljive.

Neosjetljivost na nacističku ikonografiju česta je u Hong Kongu. Trgovački lanac Izzue prošle je godine tako iz prodaje morao povući majice s kukastim križevima i slikama Adolfa Hitlera.

Uredništvo jednog kineskog lista moralo se pak ispričati nakon što je u listu, uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 1998., objavljena fotografija Hitlera kako salutira usred njemačke nogometne reprezentacije, tvrdeći kako su bili uvjereni da je Hitler simbol njemačke snage.