I higijenski ulošci imaju svoju povijest

SVE DANAS ima svoju povijest pa i higijenski ulošci, proizvodi koji su u suvremenom dobu postali nezamjenjivim dijelom žemske higijene i životnog stila.

Prvi industrijski higijenski ulošci proizvedeni su u SAD 1886. godine. Bili su izrađeni od sirovog pamuka zamotanog u gazu i prodavali su se "obzirno" - ispod pulta. No to ne znači da ih ženski svijet u različitim oblicima nije poznavao i puno, puno ranije. Naime, žene su u prošlosti bile prinuđene koristiti različita stredstva za zaštitu tijekom ciklusa pri čemu su pokazale iznimnu kreativnost. Tako su u faraonskom Egiptu za uloške koristile perje i konjsku grivu, stoji u ogledu Igora Kastelica, objavljenom u magazinu Progressive.

Grkinje su upotrebljavale uvijeni pamuk, a Rimljanke su koristile vunu premazanu uljem i voskom. Zanimljivo je da su žene iz indijanskog plemena Navaho za uloške koristile kuglice od isjeckanog lišća kukuruza, kože i krzna. Prvi predindustrijski higijenski uložak pojavio se na njemačkom tržištu, bio je preskup i nije zapamćen kao uspješan proizvod za žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najzad, dvadesetih godina prošlog stoljeća tvrtke su priznale prirodu i počele oglašavati uloške u ženskim časopisima. Danas žene imaju na izbor beskonačnu paletu uložaka koji su postali neizostavnim dijelom ženske higijene.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara