Istjerivanje pravde: Oprah Winfrey optužena za klevetu

Piše:
nedjelja, 5.10.2008. 13:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Istjerivanje pravde: Oprah Winfrey optužena za klevetu

NOMVUYO MZAMANE, bivša ravnateljica elitne škole za siromašne djevojčice, koju je u Južnoafričkoj Republici otvorila voditeljica Oprah Winfrey, podigla je tužbu protiv televizijske zvijezde na sudu u Philadelphiji kako bi osvijetlila obraz i spasila potonulu profesionalnu reputaciju. Njezin odvjetnik Tim McGowan rekao je da je "Winfrey posegnula za klevetničkom kampanjom" protiv Mzamane prošle godine, implicirajući da je "bezvrijedna ravnateljica koja je podbacila pred studentima o kojima se nije uopće brinula, te da je zataškavala psihičko i fizičko zlostavljanje učenica."

U tužbi se navode i Oprahine izjave da bi i upraviteljica studentskog doma, Virginia Makopo, trebala biti osuđena za uvrede i zlostavljanje studenata. 39-godišnja optuženica Mzamane je ubrzo odlučila odgovoriti istom mjerom, pa je podigla tužbu protiv Oprah na temelju teške klevete. Mzamane, naime, tvrdi da u školi nije bilo nikakvog zlostavljanja.

"Patim od anoreksije, depresije i insomnije"

Nomvuyo Mzamane je bila asistentica glavnog ravnatelja u privatnoj školi u Philadelphiji prije nego je pristala na Oprahinu ponudu da postane ravnateljica elitne škole za djevojke. Prvi dan na tom radnom mjestu bio joj je  31. prosinca 2006. godine. Otkad je optužena da je sudjelovala u zlostavljanju, te zbog toga bila izbačena, ne može pronaći posao koji bi joj omogućio normalan život. "Iz tog razloga patim od anoreksije, depresije i insomnije", rekla je jednom prilikom bivša ravnateljica. U dogovoru s odvjetnikom, odlučila je tužiti Oprah za teške duševne boli i za svaku optužbu tražiti 50 tisuća dolara, a to uključuje "sramotu, aluzije, namjerno blaćenje imena i duševnu bol".

Oprahin glasnogovornik nije odmah dao izjavu u ime voditeljice, a isto tako nije reagirao ni Huffington Post, liberalni internetski portal koji je puno pisao o slučaju Oprah-Mzamane. "Shvatila sam da sam 7. studenog 2007. u postu 'Oprahin skandal: Lekcija iz kritičnog poslovnog vodstva', kojeg sam sama napisala na svom blogu, te u članku za Huffington Post koji sam napisala 19. studenog, nehotice pogriješila i navela da je ravnateljica škole Nomvuyo Mzamane optužena za teški zločin, međutim, ništa još nije dokazano tako da sam pogriješila. Duboko žalim zbog propusta i ispričavam se bivšoj ravnateljici škole".

"Usklađena sam sa svim zakonima ove države"

"Novinari, pa i oni koji djeluju putem svojih blogova, griješe. Da me gospođa Mzamane na te pogreške pravovremeno upozorila i direktno kontaktirala, ja bih pogrešku odmah ispravila, naravno, uz ispriku. Nakon objavljenih tekstova me nitko nije kontaktirao, pa ni dotična gospođa. U potpunosti sam usklađena sa svim zakonima ove države, te poštujem etičke i novinarke kodekse. Tako da znam da sam bila u skladu sa svima njima u ovom slučaju", rekla je novinarka Joan Stewart. 8. listopada ove godine će na sudu koju riječ u svoju obranu reći voditeljica doma Virginia Makopo, koja se također ne osjeća krivom za zlostavljanje.

L.V.
Foto: Guliver/Getty Images