Izbor - pušač ili ljubavnik?

Piše:
četvrtak, 1.4.2004. 12:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Izbor - pušač ili ljubavnik?

PUŠITI ili ljubiti takvu je (lažnu) dvojbu na svijetlo dana iznio British Medical Journal, pozivajući se na istraživanje, prema kojemu je oko 120 tisuća britanskih opušača impotentno upravo zato jer uživa u cigaretama.

Pušenje se drži "odgovornim" i za 3.000 do 5.000 pobačaja godišnje! Ističe se da pušačice imaju za oko 40 posto manju vjerojatnost da ostanu trudne u odnosu na žene koje ne puše. Pa vi onda pušite...

Nadalje, parovi koji puše teže liječe neplodnost od "normalnih" parova, napominje u Liječničkim Novinama dr. Dražen Pulanić, pozivajući se na podatke objavljene u britanskom medicinskom žurnalu.

Pušenje utrostručuje vjerojatnost rađanja djeteta smanjene porođajne težine te smanjuje kakvoću majčina mlijeka, ističe se u nastavku. Kod novorođenčadi, čak i pasivno pušenje može uzrokovati iznenadnu smrt, infekciju dišnih putova...

Muškarci i žene koji jednoga dana žele imati djecu moraju prestati pušiti, kategorična je dr. Vivienne Nathanson koja se bavi utjecajem pušenja na "reproduktivno zdravlje".

Zanimljivo je da austrijska vlada traži da do sredine 2005. godine svaka kutija cigareta bude opremljena grafičkim prikazom bolesti s kojima je pušenje povezano. Sličan zakon usvojen je u Kanadi, te u Brazilu. Kanadska iskustva pokazuju da je nakon takve mjere uživanje duhanskih proizvoda smanjeno za "svega" ili "čak" tri posto, ovisno o motrištu s kojega se promatra problem.

Hoće li pomalo zastrašujući naslov "Pušenje uzrokuje impotenciju, pobačaj i neplodnost", kakav se pojavio u glasilu Liječničke komore, barem nekoga potaknuti da prestane pušiti?