Jarac okrunjen za irskog kralja

Piše:
petak, 10.8.2007. 21:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Jarac okrunjen za irskog kralja

JIMMY, mužjak bijele planinske divokoze, danas je okrunjen za irskog kralja. No, riječ je samo o jednom od najstariji irskih sajmova - "Puck Fairu", prenosi Reuters.

"Puck Fair" je godišnji festival pića, glazbe i plesa koji se održava u gradu Killorglinu u južnoj Irskoj. Svake godine se u planinama koje okružuju Killorglin uhvati jednog jarca te ga se uz zvukove bubnjeva i trublji pronese gradom. Tada ga se postavi na "prijestolje" na visini od 12 metara, otkuda kraljuje tri dana.

Podrijetlo ovog običaja nije poznato, no sajam se oduvijek održava između 10. i 12. kolovoza. Jedna od legendi govori kako su divokoze u 17. stoljeću upozorile stanovnike da ih trupe Oliver Cromwella planiraju napasti. Druge pak govore o tome kako je koza bila jedan od pretkršćanskih simbola plodnosti, poput boga Pana.

"Korijeni ovog sajma nalaze se daleko u prošlosti, u vremenu bajki i mitova. Mješavina je to činjenica i fantazije", rekao je financijski direktor sajma Declan Falvey, koji je usput posvjedočio da će Jimmy stvarno imati "kraljevski tretman"."Biti će redovito hranjen i stalno će ga kontrolirati njegov osobni veterinar. Na kraju trećeg dana, kada bude skinut s trona, biti će vraćen u planine kako bi se pridružio svom stadu", rekao je.

Očekuje se kako će sajam ove godine posjetiti između 100 i 150 tisuća posjetitelja.

I.M.
Foto: PuckFair.ie