Je li kuja mješanka otkrila život na Marsu?

Piše:
četvrtak, 5.2.2004. 03:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Je li kuja mješanka otkrila život na Marsu? KUJA mješanka, u koje je osjetilo njuha osobito razvijeno, otkrila je da je na Marsu postojao život ili još uvijek postoji, tvrdi njezin vlasnik australski znanstvenik Tony Taylor, biofizičar iz Australske organizacije za nukleranu znanost i tehnologiju u Sydneyu.

Taylor je svoju kuju Tamarind, 13-godišnju mješanku koja ga "prati na svim ekspedicijama", naučio otkriti miris sedimenata koji sadrže neku specifičnu bakteriju. "A ta (bakterija) ima miris na kanalizaciju", pojasnio je znanstvenik za dnevnik The Age.

Tamarind je tako uspjela pronaći blato u australskoj državi Queensland za koje su analize pokazale da sadrži bakteriju sličnu primitivnim organizmima otkrivenima u fosilnom stanju u meteoritu s Marsa koji je pao u Antarktik prije oko 13.000 godina.

Taylorovo otkriće govori u prilog postojećim teorijama da je na Marsu život postojao i još bi uvijek mogao postojati.

Prije osam godina, američki znanstvenici došli su do istih zaključaka kao i Taylor analizirajući taj meteorit veličine jabuke, koji je NASA pronašla 1984. Oni su, naime, ustanovili da meteorit sadrži plinove slične drugim plinovima koji potječu s Marsa, a pritom su se koristili podacima što ih je NASA prikupila prije tridesetak godina.

Proučavajući 82 različite bakterije koje je prikupio njegov četveronožni prijatelj, Taylor je otkrio 11 karakteristika koje su također bile identificirane u fosilima s Marsa. Među njima su i strukture koje se, prema nekim znanstenicima, mogu formirati tek na visokoj temperaturi.

Prema Tayloru to "savršeno odgovara" i "pokazuje da su strukture pronađene u meteoritu NASA-e zasigurno formirane od bakterija koje su bile prisutne na Marsu prije četiri milijarde godina, davno prije nego li se život pojavio na Zemlji".

"Ti rezultati očito pokazuju da je na Marsu postojao život, a prema onome što znamo iz života na Zemlji, upućuju i na to da bi ondje još moglo biti života. Kada kažemo život, govorimo o bakteriji, oblicima pritimitvnog života kao što su oni koje imamo na Zemlji", pojasnio je Taylor.