Karnevali diljem Hrvatske: Mamić u obliku majmuna, utrka pod maskama i borbe vitezova

KLJUČNI PODACI
  • Karnevalske povorke održavale su se u gradovima diljem Hrvatske
  • U Opatiji je održana tradicionalna utrka, Balinjerada
  • Na parkiralištu kod Bundeka je karneval u obliku srednjovjekovnog grada
Piše: N.Š.
nedjelja, 27.2.2011. 16:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Karnevali diljem Hrvatske: Mamić u obliku majmuna, utrka pod maskama i borbe vitezova

Foto: Zvonimir Barišin, Denis Jerković, Tea Cimaš, Nenad Dugi/ Cropix

BROJNE karnevalske povorke preplavile su Hrvatsku gotovo jednako kao i prosvjedi. U sklopu karnevala u Opatiji, održana je tradicionalna utrka vozila na kugličnim ležajevima, 28. Balinjerada. U ludoj vožnji opatijskim ulicama uživali su brojni zamaskirani sudionici, a maštovitija od njihovih kostima bila su jedino vozila kojih je bilo u raznim oblicima, bojama i veličinama.

Istočno parkiralište jezera Bundek, ugostilo je Zagrebački karneval u obliku srednjovjekovnog grada. Osim razgledavanja zanimljivih kostima, šatora i borbi, posjetitelji su se mogli okušati u kovanju novca, borbi s vitezovima i probati srednjovjekovne kacige.

Ništa manje zanimljive nisu bile karnevalske povorke u dalmatinskim gradovima. Ispred Sportske dvorane u Matkoviću održana je mala pokladna povorka za djecu iz vrtića, a u Kaštel Gomilici gledatelji s mogli vidjeti Krnjevalsku povorku u organizaciji Krnjevalskog društva Polatana. Posebno je bila zanimljiva karnevalska točna zvana "Ajmo Majmune" koja prikazuje Zdravka Mamića.