Kazna za političara koji je kolegicu nazvao vješticom

Piše:
srijeda, 10.11.2004. 00:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kazna za političara koji je kolegicu nazvao vješticom SLOVENSKI političar poznat po "dugom jeziku" pristao je na javnu ispriku nekadašnjoj stranačkoj kolegici koju je u svojoj knjizi nazvao "vješticom", a uz to će morati uplatiti 2.600 kuna na račun jedne humanitarne organizacije.

Takvu su nagodbu na okružnom sudu u Ljubljani u utorak postigli dugogodišnji zastupnik u parlamentu Ivo Hvalica i Alenka Pavlin, glasnogovornica nekadašnje Hvaličine stranke.

"Ta me je vještica pošteno nasamarila!", napisao je u svojoj knjizi uspomena sada već umirovljeni političar za mnogo mlađu glasnogovornicu, te tako izazvao njezinu tužbu na sudu.

I tužiteljica i tužena stranka pripadali su Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) sadašnjeg mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše, ali više nisu u njoj.

Hvalica je iz nje isključen prije tri godine, a u spomenutoj knjizi koja se zove "Zadnja replika" među ostalim optužuje nekadašnjeg stranačkog šefa za autokratsko ponašanje i tvrdi da je Janša "sve spreman napraviti kako bi došao na vlast".

Pavlinova je pak početkom ove godine dala ostavku na mjesto glasnogovornice u Janšinoj stranci i kandidirala na izborima za Europski parlament na listi Stranke mladih (SMS), ali je njena nova stranka propala i na europskim i slovenskim izborima.

Hvalica je pak nakon dva zastupnička mandata umirovljenik s dobrom mirovinom, a u inkriminiranoj knjizi tvrdi da sve slovenske stranke još uvijek djeluju "po partijskom principu", te da ne dopuštaju različita mišljenja i djelovanje stranačkih krila i frakcija, kako je to uobičajeno na Zapadu.

Hvalica je ostao zapamćen u analima slovenskog parlamentarizma i po najdužoj raspravi.

Proceduralno opstruirajući jedan zakonski prijedlog vlade, Hvalica je u parlamentu prije sedam godina neprestano govorio više od sedam sati.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije