Kemijsko ravnanje kose uzrokuje rak?

KLJUČNI PODACI
  • Tvar koja se koristi za popularno "brazilsko ravnanje" nalazi se pod istragom zbog svojih navodnih kancerogenih svojstava
Piše: T.M.
ponedjeljak, 28.2.2011. 14:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kemijsko ravnanje kose uzrokuje rak?

Foto: Ilustracija

POSTUPAK trajnog ravnanja kose, koji zapravo djeluje nekoliko mjeseci, idealan je za zauzete poslovne žene koje nemaju vremena gotovo svaki dan provoditi s peglom za kosu u ruci i ravnati svoju valovitu ili kovrčavu kosu. Zbog toga se često prepuštaju u ruke frizerima koji im naprave "brazilsko feniranje" ili kemijsko ravnanje kose.

No, takav postupak često uključuje i upotrebu formaldehida, kemijske supstance koja se svrstava u potencijalne kancerogene tvari. Čak su se i neki stilisti žalili da im upravo taj proizvod na mušterijama stvara crvenilo oko očiju te izaziva kašalj. Američka Agencija za hranu i lijekove istražuje da li je to točno, a kanadske vlasti već su izdale upozorenje o mogućim opasnostima te supstance. Liječnici diljem svijeta pozivaju da se prestane s prakticiranjem tretmana makar dok se ne dobiju neki konkretniji rezultati istraživanja i pokrenutih istraga.