Kinez bez hrane dobrovoljno proveo 49 dana i oborio rekord Davida Blainea?

Piše:
subota, 8.5.2004. 10:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kinez bez hrane dobrovoljno proveo 49 dana i oborio rekord Davida Blainea? KINESKI liječnik Chen Jianmin (50) uspio je u dobrovoljnoj izolaciji i bez hrane provesti 49 dana, čime je za pet dana oborio rekord što ga je nedavno postavio američki iluzionist David Blaine u Londonu, izvijestili su u subotu kineski mediji, od kojih nekih dovode u pitanje valjanost postavljenog rekorda.

Chen je 49 dana proveo u staklenom kavezu obješenom 14 metara iznad tla u turističkoj dolini Bifengxia koja se nalazi na jugozapadu zemlje. U tom je razdoblju navodno konzumirao samo vodu.

Taj 50-godišnji liječnik, koji se bavi tradicionalnom kineskom medicinom, pristalica je tehnike proizašle iz određenih ezoterijskih metoda koje kombinira s elementima joge, a zove se "pigušu" ili "pigušengong".

Informacije o tomu koliko je Chen izgubio kilograma kontroverzne su. List Xin Jing Bao piše da je Chen prije ulaska u stakleni kavez težio 69 kilograma, a u razdoblju od 20. ožujka do 7. svibnja, koliko je ondje proveo, izgubio ih je 20. Agencija Nova Kina prenosi da je Chen prije dva mjeseca težio 56 kilograma te da je izgubio manje od petnaest kilga, a i kineski specijalist za dijetu na čiju se izjavu poziva agencija Kineske novosti, dovodi u pitanje valjanost ovoga rekorda. On je, naime, izrazio je sumnju da je Chen tijekom boravka u izolaciji povremeno konzumirao tablete s vitaminima i mineralima. Skrivao ih je navodno, iza poduljih nokata na rukama, a uzimao ih je kada se grebao po licu.

Sumnje povećava i činjenica da je kineski liječnik, u trenucima kada je trebao meditirati kako bi sačuvao toliko potrebnu energiju, prakticirao tai-či te povremeno telefonom razgovarao sa svojim prijateljima.

Bez obzira na valjanost spomenutog rekorda, sigurno je jedno - rezultatima Chenova pothvata iznimno su zadovoljni gradski oci općine Yaan, s obzirom na to da je od 20. svibnja do 7. svibnja dolinu Bifengxia posjetilo 87.000 turista više nego 2002.godine, što znači i zaradu od dodatnih 6,9 milijuna juana (830.000 američkih dolara).

Godine 2003. dohodak od turizma u cijeloj je Kini bio znatno niži zbog epidemije SARS-a.

(Hina) xmh ydj