Koncepti na korejski način

Piše:
utorak, 10.4.2007. 08:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Koncepti na korejski način

KOREANCI nas rijetko obraduju konceptnim izvedbama no izgleda da su ovaj put napravili iznimku. Oba koncepta predstavljena su na ovogodišnjem salonu automobila u Seulu.

Krenimo s Hyundaijem: kupe kodnog imena HND-3 (nema veze s Hrvatskim novinarskim društvom)
predstavlja svojevrsnu interpretaciju sljedeće generacije 2+2 kupea. Barem po Hyundaijevom mišljenju.

Unatoč futurističkom izgledu teško se oteti dojmu da više izgleda kao da je pobjegao iz nekog SF filma s kraja osamdesetih, a manje kao koncept trećeg milenija. Navodno dijeli neke dijelove s produkcijskim modelom Tiburon.

Opremljen dvolitarsim motrom i pet-brzinskim mjenjačem uistinu ne predstavlja ništa revolucionarno. Dizajn potpisuje Hyundai‘s Design and Technical Center u Namyangu.

Kijin uradak zove se KND-4 SUV, a sudeći po fotografijama izgleda više kao dizajnersko eksperimentiranje nego kao ozbiljno vozilo.

Od zanimljivijih elemenata izdvajamo LED farove te 20 palčane naplatke s gumama dimenzija 245/40 R20, koji daju do znanja da bi se prvenstveno radi o cestovnom, a tek onda o terenskom vozilu.

Predstavljeni koncept pogonjen je 2,2 litarskim dizelašem opremljenim posljednjom generacijom Active Torque Transfera koji po potrebi raspoređuje moment na pojedine kotače ovisno o prianjanju na podlogu.

Unutrašnjost je također oblikovana u stilu Zvjezdanih staza, od posebnih zanimljivosti izdvajamo podršku za Bluetooth te Blue-ray diskove koji su podsjećamo do 10 puta većeg kapaciteta od trenutnog DVD standarda.

Sve u svemu i Koreanci pokazuju da nisu samo proizvođači jeftinih i dosadno kvalitetnih automobila već mogu i iznenaditi kad zatreba. Ipak ostaje dojam da su spomenuti koncepti više marketinške, a manje produkcijske prirode.

B.I.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije