Kradljivce automobila moglo bi se zaustaviti imobilizatorom na daljinsko upravljanje

Piše:
nedjelja, 7.3.2004. 07:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kradljivce automobila moglo bi se zaustaviti imobilizatorom na daljinsko upravljanje DOK juri u ukradenom automobilu kradljivac misli da je dobro prošao, ali očekuje ga ružno iznenađenje: automobil ima daljinski imobilizator, a radio signal iz kontrolnog centra udaljenog kilometrima spriječit će kradljivca da ponovno pokrene automobil.

Za sada su takve naprave moguće samo u kamionima i specijaliziranim vozilima koja se koriste na gradilištima. No, tehnologija daljinskog blokiranja pokretanja automobila mogla bi se uskoro naći i u običnim automobilima.

Kontrolna kutija smještena u automobil ima u sebi mali mobitel, mikroprocesor i memoriju te GPS satelit koji locira primatelja. Ako je automobil ukraden, kodirani signal u mobilnom telefonu javit će "jedinici" da blokira motor i onemogući ponovno pokretanje motora.

Postoje čak i projekti za imobilizatore koji bi gasili motore automobila u pokretu, no strahuje se da to nije sigurno.

Moderne automobile sve je teže ukrasti, običnim lopovskim alatom u novije se vrijeme može ukrasti samo automobil star desetak godina. U modernim automobilima računalo koje vodi motor neće omogućiti pokretanje, ako ne primi jedinstveni ID kod upisan u ključ automobila. "Čupanje" brave i paljenje motora spajanjem žica više nije moguće.

Uporni kradljivci automobila nisu se dali zbuniti pa sad kradu ključeve autombila ili otimaju automobile. Daljinski imobilizatori postavit će novu prepreku kriminalcima.

Ako automobil bude vozio stotine metara, a da vozač ne potvrdi svoj ID npr. unošenjem PIN-a, sustav će poslati signal operativnom centru da je automobil ukraden.

Osoblje centra provjerit će kod vlasnika automobila je li vozilo doista ukradeno, a nakon toga obavijestiti policiju o kretanju vozila putem GPS-a. U zaustavljen automobil, operativni centar će poslati signal koji će aktivirati imobilizator.