Kraljica proglasila redatelja "Gladijatora" vitezom

Piše:
srijeda, 9.7.2003. 11:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kraljica proglasila redatelja "Gladijatora" vitezom FILMSKI redatelj i producent Sir Ridley Scott dobio je u utorak status viteza na svečanosti koju je vodila britanska kraljica u Buckinghamskoj palači, objavio je BBC.

Tvorac "Aliena", "Blade Runnera" i "Gladijatora" počašćen je za doprinose britanskoj filmskoj industriji. Scott (65) je izjavio da je "zapanjen i istinski dirnut" što je u novogodišnjoj listi počasti dobio titulu Sir.

"Odrastajući u malom gradu u sjevernoj Engleskoj, ne bih ni pomislio da ću ikada dobiti takvo priznanje", rekao je on.

Sir Ridley Scott proslavio se znanstvenofantastičnim filmom iz 1979. godine - "Alienom", sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi.

"Upravo prerađujem Aliena za novu verziju koja će izaći krajem godine, digitalno poboljšana. Nisam gledao taj film 15 godina i još je dobar - originalan scenarij bio je iznimno dinamičan", kazao je redatelj.

Scott se nije zadržao samo na jednom žanru. Film ceste "Thelma i Louise", sa Susan Sarandon i Geenom Davis, omogućio mu je kao redatelju prvu nominaciju za Oscara 1982. godine.

Po Oscara se vratio 2001. s filmom "Gladijator". Iako je film osvojio pet nagrada, uključujući one za najbolji film i najboljeg glavnog glumca, Sir Ridleyja je pretekao Steven Soderbergh osvojivši Oscara za režiju filma "Traffic".

Godine 2002. ponovno je nominiran za najboljeg redatelja, za ratni film "Pad crnog jastreba". Sir Ridley je također veliki dioničar i supredsjedatelj tvrtke Pinewood-Shepperton Holdings Limited, koja drži filmske studije Pinewood i Shepperton.

Kraljica je odličja Britanskog kraljevstva uručila i pjesnikinji Jo Shapcott, prvoj dvostrukoj pobjednici britanskog državnog natjecanja u pjesništvu, te televizijskom kuharu Ricku Steinu.

Andreas Whittam Smith, bivši predsjednik britanskog odbora za filmsku klasifikaciju i jedan od utemeljitelja lista The Independent, također je primio odličje.