Le Mans quattro - ultimatum iz Audija

Piše:
ponedjeljak, 15.9.2003. 14:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Le Mans quattro - ultimatum iz Audija

BEZ IKAKVIH pompoznih najava i marketinških akcija, Audi je u Frankfurtu predstavio još jedan koncept super-sportskog automobila. Došlo je vrijeme da se unovče iskustva stečena na jednoj od najpopularnijih utrka.

>> Tema: Frankfurt Auto Show

Audi se već nekoliko puta dokazao da ima smisla i znanja za stvaranje sportskih automobila i ispunjavanje najkompliciranijih zahtjeva. Najnoviji koncept imena Le Mans pokazuje da bi Audi u bliskoj budućnosti mogao pokrenuti serijsku proizvodnju takvog automobila.

Rasni sportaš dizajnerski i koncepcijski otkriva da je u potpunosti podređen samo jednom cilju, a to je postizanje što boljih voznih osobina. Pogled na podatke o dimenzijama potvrđuje prije navedeno, bolid je dugačak 4.370 mm, širok 1.900 mm i visok svega 1.250 mm. Međuosovinski razmak sa 2.650 mm spada govori da su kotači pomaknuti u same krajeve, te da su prevjesi svedeni na minimum.

Audi nastavlja s razvojem ASF (Audi Space Frame) tehnologije, koja je primijenjena i na konstrukciji Le Mansa. Rezultat je poznat, visoki stupanj torzijske krutosti i mala masa, koja u ovom slučaju iznosi 1.530 kg.

Za pokretanje se brine V10 FSI benzinski bi-turbo motor, koji je uzdužno smješten, što baš i nije čest slučaj. Rezultat je poboljšan komfor putničkog prostora, koji više nije uobičajeno skučen. No vratimo se motoru. Motor iz pet litara obujma razvija maksimalnu snagu od 610 KS pri 6.800 o/min, te okretni moment od 750 Nm dostupan u širokom režimu rada, od 1.750 do 5.800 o/min. Tu je i šest-stupanjski sekvencijalni mjenjač, a predviđen je i pogon na sve kotače, i to u omjeru 40:60 u korist stražnje osovine.

Audi je napravio automobil iz snova, automobil koji će vas do 100 km/h dovesti za svega 3.7 sekundi, do 200 km/h za 10.8 s,  a ukoliko ste dovoljno hrabri, potjerati vas do čak 343 km/h.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije