LEONARDO DA VINCI - IZUMITELJ AUTOMOBILA

Piše:
ponedjeljak, 26.4.2004. 00:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Cijeli svijet štuje Leonarda da Vincija kao ponajboljeg renesansnog umjetnika i genijalnog inženjera, no rijetki znaju da ga se smatra i ocem modernog automobila.

Muzej povijesti znanosti u Firenci, srcu renesansne Italije, javnosti je u petak predstavio prvi "automobil" izrađen na temelju skica iz slavnih Da Vincijevih bilježnica.

Neobična naprava kreće se pomoću opruga umjesto benzina i vjerojatno je bila zamišljena za specijalne efekte na dvorskim svečanostima, no ipak je prvo "vozilo" na vlastiti pogon, ističu stručnjaci.

"Automobil", koji zapravo više nalikuje na teretna kola, nije jedini Da Vincijev izum pronađen u njegovim tajanstvenim rukopisima. Slavni izumitelj skicirao je i prve letjelice, helikoptere, podmornice, vojne tenkove i bicikle.

Još 1905. Girolamo Calvi, jedan od pionira u istraživanju Da Vincijeve ostavštine, primijetio je sličnosti između njegovih crteža i prvih automobila koji su se tada pojavili na cestama. Godine 1936. crteže je proglasio "Leonardovim Fiatom", no znanstvenici su ih točno protumačili tek nedavno i modeli prikazani u Firenci prve su rekonstrukcije.

Tri modela čudnovatih "automobila", izrađeni po Da Vincijevim planovima, zajedno s interaktivnim računalnim simulacijama, u muzeju u Firenci razgledati se mogu do 5. lipnja. (http://www.imss.fi.it/news/eautomobile.html)

(Hina) xzt

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije