Majčinska ljubav utječe na mozak poput romantične ljubavi

Piše:
nedjelja, 22.2.2004. 07:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Majčinska ljubav utječe na mozak poput romantične ljubavi LJUBAV doista može biti slijepa, bez obzira je li riječ o ljubavi prema novorođenoj bebi ili njezinome ocu, objavili su britanski znanstvenici.

Nedavno provedeno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da mozak mladih majki jednako reagira kad gledaju snimke svojih novorođenih beba i kad promatraju fotografiju partnera.

A područje mozga koje se u tim slučajevima aktivira također priča važnu priču: radi se o području mozga poznatom kao "sustav nagrađivanja".

No, dok gledamo ljubavnika, supružnika ili dijete isključuje se dio mozga zadužen za stvaranje negativnih procjena, kažu stručnjaci sa sveučilišta u Londonu.

Britanski stručnjaci misle kako rezultati njihova istraživanja pokazuju da je ? do određenog stupnja ? ljubav stvarno slijepa.

"I romantična i majčinska ljubav visoko su nagrađivana iskustva povezana s nastavkom vrste i čvrsto povezane s biološkom funkcijom od ključne evolucijske važnosti?, kazao je voditelj istraživanja Andreas Bartels.

Tijekom istraživanja magnetskom rezonancom skenirani su mozgovi 20 mladih majki.

Znanstvenici su prije već obradili snimke reakcija koje se u mozgu događaju kada ljudi promatraju fotografije svojih voljenih osoba.

Mladim majkama su pokazane fotografije njihove djece, djece koju poznaju i odraslih prijatelja.

Posebni uzorak primijećen je na snimkama mozga majki kada su promatrale fotografije svojih beba, a te snimke pokazuju gotovo identičnu aktivnosti sa snimkama mozga osoba koje promatraju fotografije voljenih osoba.

U tom se trenutku aktiviraju moždane stanice osjetljive na oksitocin, kemijski spoj koji prenosi poruke a koji se povezuje s osjećajima poput euforije, užitka i ljubavi.

To objašnjava "snagu ljubavi koja motivira", smatraju britanski znanstvenici.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije