Mazda predstavlja Verisu

Piše:
ponedjeljak, 3.5.2004. 10:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Mazda predstavlja Verisu

MAZDIN koncept prikazan u Detroitu na auto-salonu postaje stvarnost. Studija MX Microsport će se od ljeta prodavati u Japanu pod imenom Verisa.

Novi Mazdin model zasad ne slijedi filozofiju brojčanog označavanja, već je dobio zvučno ime Verisa. Nimalo čudno s obzirom da svi Mazdini modeli u Japanu imaju neeuropska imena. Riječ "Verisa" je složenica dobivena spajanjem dviju riječi, talijanske "verita" (istina) i engleske "satisfafaction" (zadovoljstvo). Prevedemo li to doslovno, možemo reći da je novi Mazdin model istinsko zadovoljstvo.

Verisa je sportski nastrojen monovolumen sa stilom, a namijenjen je prije svega 30-godišnjim parovima istančanog ukusa koji traže proizvod koji će ih u potpunosti zadovoljiti. U skladu s time, Mazda je za promociju novog modela angažirala u Japanu poznate medijske ličnosti, glumicu Ayako Kawaharu i fotografa Rowlanda Kirishimu. Također, biti će organizirana izložba slika pod nazivom "Mazda Verisa Gallery", a prije nekoliko dana je pokrenuta i službena Internet stranica modela na adresi http://www.verisa.mazda.co.jp.

Verisu će u početku pokretati 1.5-litarski benzinski agregat, a kroz nekoliko mjeseci će ponuda biti proširena novim motorima. Međutim, ono čime model itekako plijeni pažnju je bogata i nadasve inovativna oprema. Primjera radi,  vlasnik za ulazak u vozilo koristi karticu, kao kod Renaulta (Keyless-Entry-System). Opcionalno će se nuditi audio-sustav s hard-diskom kapaciteta 20 GB na koji se može pohraniti oko 3.000 pjesama u MP3 formatu. Specijalna izvedba modela serijski će se isporučivati s ovim audio-sustavom, uz poklon od 100 pjesama.

Vrijeme dolaska modela u Europu je još uvijek pod znakom pitanja.

Miljenko Nikolić