Med za dobro zdravlje

Med za dobro zdravlje
DODATAK male količine meda svakodnevnoj prehrani mogao bi značiti puno više od običnog zaslađivanja: med može poboljšati razinu zdravih antioksidansa, pokazuje najnovije istraživanje.

Stoljećima su već poznati neki pozitivni učinci meda po zdravlje, a najnovije istraživanje vezano uz njegovu uporabu i znanstveno dokazuje ono što su naše bake odavno znale.

"Med nije samo zaslađivač", ističe dr Heidrun B. Gross, sa Sveučilišta Kalifornija.

Prema njezinim riječima, med sadrži sastojke zvane fenoli koji mogu djelovati kao antioksidansi. Te tvari svladavaju slobodne radikale, koji su nestabilan bioprodukt normalnog metabolizma, a koji izazivaju oštećenja krvnih žila te DNA, što bi moglo dovesti do nastanka raka i drugih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U istraživanju koje je obuhvatilo 25 odraslih ispitanika, Gross i njezini kolege pokazali su kako med može poboljšati razinu antioksidansa. Tijekom mjesec dana oni su uzimali četiri žličice heljdina meda dnevno. Uzorci krvi uzeti na početku i na kraju ispitivanja pokazali su da je ukupna razina fenola povećala.

I ranije istraživanje pokazalo je da med može podići razinu antioksidansa, no ovo istraživanje prvo je koje proučava učinke njegova dnevnog konzumiranja.

"Sigurno možete povećati količinu antioksidansa dodavanjem male količine meda u prehranu", ističe Gross. Prema njezinim riječima, najbolje bi bilo uzimati 2 do 4 žličice meda dnevno. Ta količina meda posve sigurno osigurava neke antioksidanse koji mogu popraviti obrambeni sustav organizma, dodaje voditeljica istraživanja. Njezina je preporuka da ljudi medom zamjene druge zaslađivače, koji ne mogu osigurati istu količinu antioksidansa.

(Hina) xbr ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara