Mikulićeva pjesma je plagijat, original dostupan na Internetu

Piše:
ponedjeljak, 24.5.2004. 20:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Mikulićeva pjesma je plagijat, original dostupan na Internetu

"NAŽALOST, prema onom što sam čuo, chorus A je problem, dok je chorus B potpuno različit. Stvarno, chorus A kao da je preslikan. Da su barem četiri takta manje." - izjavio je za Jutarnji list urednik Orfeja, pa dodao: "Ne bih se usudio komentirati prije ekspertne komisije, no, nažalost, Ivan Mikulić će imati problem."

"Riječ je o klasičnom primjeru koautorstva. Najjednostavnije bi bilo da se Ivan dogovori s njemačkim skladateljem Ralfom Dahmenom i, dakako uz njegovu suglasnost, potpiše koautorstvo. Inače se može dogoditi gadna tužba." - dodao je Barba.

Na e-mail adresu Dore prije nekoliko dana stigao je mail od njemačkog skladatelja Ralfa Dahmena, u kojem Nijemac tvrdi da je Mikulić plagirao dio njegove pjesme "Engel", objavljene u Češkoj 1994. i 1997. u Njemačkoj pod etiketom Jero Musica.

Urednici Orfeja, izdavačke kuće koja je objavila pjesmu "You are the only one" potpisavši Mikulića kao autora glazbe, stupili su u kontakt s Dahmenom, koji ih je uputio na Internet adresu www.onlinegateway.de/engel.mp3, gdje se pjesma "Engel" može poslušati u cijelosti.

"Jutros smo direktor Boris Vučković, direktor diskografije Vojno Kondić i ja preslušali skladbu, o čemu smo obavijestili i Ivana Mikulića." - izjavio je Željko Barba.

Nakon preslušavanja pjesme "Engel" obaviješteno je i Hrvatsko društvo skladatelja, kojemu će uskoro pjesma Ralfa Dahmena biti poslana na uvid.

"HDS po potrebi, što će na našu zamolbu učiniti i u ovom slučaju, sastavlja ekspertnu komisiju koja će dati svoj sud. Cijela procedura mogla bi trajati desetak dana." - zaključio je Barba.

Ivan Mikulić u ponedjeljak ostao je, unatoč brojnim pokušajima, nedostupan novinarima Jutarnjeg lista za komentar.