Muke po Timelineu: Pokreni si ga sam da se ne bi javno saznalo i ono što je trebalo ostati tajna!

KLJUČNI PODACI
  • Mnogi Timeline opisuju kao "raj za stalkere" te "poslasticu za ljude bez privatnog života"
  • Ovih su se dana neki korisnici počeli žaliti na to da su na Timelineu postale vidljive čak i njihove privatne te chat poruke
Piše: I.M.
srijeda, 21.12.2011. 08:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Muke po Timelineu: Pokreni si ga sam da se ne bi javno saznalo i ono što je trebalo ostati tajna!

Screenshot: Facebook

S KRAJEM prosinca Facebook će u potpunosti prijeći na Timeline. Sudeći prema komentarima, korisnici nisu pretjerano oduševljeni novotarijom iz radionice Marka Zuckerberga, a zbog vidljivosti apsolutno svega što ste tijekom godina lijepili po svom profilu, mnogi Timeline opisuju kao "raj za stalkere" te "poslasticu za ljude bez privatnog života".

"Sad će biti masovnih prekida veza", "Zašto bi netko od mojih prijatelja imao potrebu prelistavati moju prošlost iz dana u dan!?" i "Timeline je stvoren za stalkere, a ne za prijatelje", samo su neki od komentara koje se najčešće može čuti na račun novotarije iz Facebooka. Zašto? Sad je dovoljno nekoliko klikova da mjesec po mjesec pregledate "prošlost" svakog Facebook korisnika. Prije ste za tu suludu aktivnost trebali sate i sate "skrolanja" niz nečiji profil.

Procurile i privatne poruke?


Čim je Timeline postao dostupan široj javnosti (prije nego što ga Facebook aktivira automatski svima, sami si ga možete aktivirati na www.facebook.com/timeline), javili su se i prvi sigurnosni problemi - vidljivo je i ono što niste planirali podijeliti sa javnosti. Tako se nedavno javio problem sa "curenjem" privatnih fotografija s profila, a ovih su se dana neki korisnici počeli žaliti na to da su na Timelineu postale vidljive čak i njihove privatne te chat poruke što je rezultiralo masovnim "čišćenjem" inboxa i Facebook zidova, pa čak i deaktivacijom Facebook profila.

Iz Facebooka su poručili kako provjeravaju najnovije pritužbe korisnika jer je to "ekstremno važno pitanje za kompaniju", ali kako su uvjereni da nisu procurile privatne poruke već su samo "korisnici otkrili šokirani kad su ustanovili da su sad vidljive i njihove poruke od prije nekoliko godina".

7 dana za brisanje prošlosti

Ne želite da sad svi znaju za vaše veze, misli i komentare iz prošlosti? Facebook je svim korisnicima dao sedmodnevno "razdoblje prilagodbe" od aktivacije Timelinea - u tom periodu vaš Timeline možete vidjeti jedino vi, a ne i ostali Facebook korisnici. Je li to dovoljno vremena da sami prelistate svoju Facebook "prošlost" i uklonite baš sve što ne želite da bude lako dostupno vašim sadašnjim Facebook prijateljima?

Ono što želite da vide samo određeni prijatelji ili ne vidi nitko od prijatelja morat ćete prilagoditi ručno, a osigurati da ipak sve što ste javno objavljivali tijekom proteklih godina ne bude vidljivo svima možete korištenjem limitirajuće opcije za objave iz prošlosti (Sigurnosne postavke -> Limitiraj dosadašnje objave).

Što napraviti?

Jedan od glavnih savjeta što napraviti je da pokrenete Timeline sami i iskoristite opciju "prilagodbe" kako biste stigli sakriti sve ono što ne želite da osvane na vašoj Facebook "liniji života". Postoji i opcija da dosadašnje objave sakrijete od apsolutno svih, odnosno, limitirate ih tako da su objave iz prošlosti vidljive isključivo vama.