Muzejska bitka s britanskim vlastima oko Elvisove zbirke pištolja

Piše:
četvrtak, 9.10.2003. 09:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Muzejska bitka s britanskim vlastima oko Elvisove zbirke pištolja BRITANSKI muzej vodi bitku s vlastima zbog planova da uveze kolekciju pištolja u vlasništvu kralja rock and rolla Elvisa Presleyja.

Muzej u Liverpoolu želi predstaviti zbirku pištolja ali mora dokazati da je ona u skladu s britanskim strogim zakonima o vatrenom oružju.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova želi znati više o tome kako će pištolji biti transportirani iz SAD-a i kako će ih se čuvati u muzeju.

U kolekciji od šest pištolja su Colt iz Drugog svjetskog rata, jedan od tri koliko ih je Elvis posjedovao. Kralj rock and rolla je drugog iz te zbirke poklonio američkom predsjedniku Richardu Nixonu prilikom posjeta Washingtonu 1970. godine.

Zbirka obuhvaća i zlatnu Berettu, u čiju je kupnju Elvis uložio dosta napora.

"Elvis ju je vidio, poželio, ali nije mogao uvjeriti vlasnika da mu je proda", rekao je Jerry Goldman, direktor liverpoolskog muzeja Fingerprints of Elvis, doma najveće kolekcije uspomena kralja rock and rolla izvan Sjedinjenih Država.

"Čovjek je na kraju odlučio prodati kuću. Elvis mu je ponudio dobru cijenu za kuću, ali je to uvjetovao time da pištolj bude dio dogovora", kazao je Goldman.

"Kao i obično Elvis je dobio što je htio", dodao je on.

Dio kolekcije je i pištolj Derringer koji je Elvis nosio u svojoj čizmi dok je nastupao i Smith and Wesson s Elvisovim motom "Taking Care of Business".

"Bio je fanatik spram kolekcije i korištenja pištolja", rekao je ravnatelj liverpoolskog muzeja.

"Svi smo čuli priče o tome da je sjedio i gledao televiziju te pucao u ekran ako mu se nije svidio program. Međutim, pucao je i na automobile ako ne bi upalili, ali i na vjeverice iz nužnika u svojem domu u Gracelandu", dodao je on.

Prema Goldmanovim riječima, vlasnik američke zbirke već ju je pristao dati na korištenje muzeju u Liverpoolu.

"Bit će u zrakoplovu čim dobijemo dozvolu ministarstva unutarnjih poslova", rekao je Goldman. Vlada nije rekla koliko će joj trebati vremena za odobrenje.

Da muzej sada pokuša uvesti kolekciju, ona bi bila zaustavljena na carini i vraćena u SAD. Vjerojatno bi na njoj bio naslov jednog od Elvisovih najvećih hitova "Return to Sender".