Najljepši i najgori trenuci s dosadašnjih Oscara

Piše:
srijeda, 25.2.2004. 11:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Najljepši i najgori trenuci s dosadašnjih Oscara U FILMSKOJ industriji, utemeljenoj na pretjerivanju, američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti u povijesti dodjele Oscara s pravom bilježi neke od "naj, naj" događaja.

Dodjela Oscara je najstarija, najpoznatija, najuglednija, najutjecajnija i najpoželjnija dodjela u cijeloj zabavljačkoj industriji. I da, Oscari isto tako mogu biti i najblesavija, najispraznija i najdosadnija dodjela nagrada.

Nakon šest desetljeća praćenja dodjele Oscara novinar AP-a Bob Thomas izdvojio je najbolje i najgore trenutke te filmske nagrade.

Najboljim voditeljem smatra Boba Hopea, koji je bio nepogrešivo smiješan čak 21 put. Najgori voditelj je David Letterman, čije su newyorške šale 1995. doživjele fijasko kod hollywoodske publike.

Najboljom glazbenom točkom proglasio je izvedbu neobičnog para Mae West i Rocka Hudsona koji su 1958. izveli seksi verziju pjesme "Baby, Its Cold Outside". Najgori je nastup onaj Roba Lowea i Snjeguljice koji su plesali bez prestanka na otvorenju 1995.

Najveća drama koja se događala iza pozornice bila je 1947. kada je Olivia de Havilland, nakon što je 1947. dobila Oscara za film "Svakom svoje", odgurnula sestru Joan Fontaine koja joj je došla čestitati. Olivijin glasnogovornik rekao je da njihov sukob seže u davnu prošlost, još otkad su bile djeca.

Najdirljivije je bilo kad je Louise Fletcher, dobitnica Oscara za "Let iznad kukavičjeg gnijezda", govor zahvale završila na jeziku gluhih, obraćajući se svojim gluhim roditeljima. "Želim vam zahvaliti što ste me naučili da imam san", rekla je Fletcher na dodjeli 1976.

Alfred Hitchcock imao je najkraći govor u povijesti dodjele. Primivši nagradu Thalberg 1968. rekao je: "Puno vam hvala".

Najgore isplanirani televizijski prijenos bio je onaj 1959. koji je završio 20 minuta prerano. Svi dobitnici ostali su pjevati na pozornici "Theres No Business Like Show Business", a voditelj Jerry Lewis vikao je "Nastavite pjevati". Zvijezde su pjevale, Lewis se glupirao i sve je izgledalo kao da nikad neće završiti.

Vanessa Redgrave je 1978. imala jedan od najispolitiziranijih govora. Zahvalila je glasačima što ih nije zaplašila "mala grupica huligana cionista" koji su se protivili njezinoj nominaciji za sporednu ulogu u filmu "Julia". Nepovezano s filmom, Redgrave je tada javno podržavala palestinsku državu.

Šest godina ranije jedna je žena odjevena u nošnju američkih Indijanaca umjesto Marlona Branda odbila Oscara za "Kuma" i pročitala njegovo pismo protiv načina na koji Hollywood prikazuje Indijance.

Primivši nagradu za dokumentarni film prošle godine redatelj Michael Moore povikao je: "Srami se, George Bush!"

U kategoriji "Da barem to nisam rekao" pobjeđuje Sally Field koja je, primivši Oscara 1983. za film "Mjesto u srcu" govor završila riječima "... sviđam vam se, SVIĐAM vam se!"

"Najgoliji" trenutak desio se 1974. Kad je David Niven počeo predstavljati Elizabeth Taylor preko pozornice je pretrčao goli čovjek. Niven je rekao: "Zamislite, jedino po čemu će se ovom čovjeku smijati jest što se skinuo i pokazao svoje nedostatke".

Najotužnija dodjela bila je 1949. kada su osiromašeni filmski studiji povukli financijsku potporu za prijenos pa se dodjela održala u susjednoj staroj filmskoj kući.

Najviše će se zapamtiti nekoliko načina na koji je primljen Oscar.

Dobivši Oscara za sporednu ulogu 1954. za film "Na dokovima New Yorka", osam mjeseci trudna Eva Marie Saint, rekla je: "Mislim da bih se mogla poroditi upravo ovdje".

Lee Marvin, najbolji glumac 1965. za "Cat Ballou" u kojem glumi pijanog kauboja čiji konji padaju pod njim, zaključio je: "Mislim da pola Oscara zaslužuju nekom konju negdje u Dolini".

John Wayne, oskarovac iz 1969. za ulogu jednookog Roostera Cogburna u filmu "Čovjek zvan Hrabrost", rekao je: "Da sam znao da će mi ta uloga donijeti Oscara stavio bih povez preko oka 35 godina ranije".

Katharine Hepburn nenadano je 1974. došla na dodjelu Oscara kako bi uručila nagradu Thalberg svojem omiljenom producentu Lawrenceu Weingartenu. To je bilo prvi put da je na dodjeli. Rekla je da je sretna "što nitko nije uzviknuo: bilo je i vrijeme". Iako je osvojila četiri Oscara kao najbolja glumica, Hepburn se nikada nije pojavila na dodjeli.

Primivši nagradu 1979. Laurence Olivier imao je govor koji je rasplakao Jona Voighta i druge. No kada je govor prenesen u tisku, nije imao puno smisla.

Najduže ovacije doživio je Charlie Chaplin koji se vratio u Hollywood 1972. nakon dugog političkog izbivanja. "Riječi su tako uzaludne, tako slabe", uspio je samo reći. Jack Lemmon mu je dodao polucilindar, a mali ga je skitnica u prepoznatljivoj maniri stavio i skinuo s glave.

Najtužniji oproštaj bio je 1961. kad je Jimmy Stewart primio počasnu nagradu za Garyja Coopera koji bez objašnjenja nije došao na dodjelu. Uskoro je postalo jasno zašto. Kad je počeo govoriti, Stewart je zaplakao. "Ah, Coop", promrmljao je i napustio pozornicu u suzama. Manje od mjesec dana kasnije, Cooper je umro od raka. A