Nakon 44 dana David Blaine izišao iz plastične kutije

Piše:
ponedjeljak, 20.10.2003. 04:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Nakon 44 dana David Blaine izišao iz plastične kutije

AMERIČKI iluzionist David Blaine u nedjelju je ridajući izašao iz plastične kutije u kojoj je iznad Temze proveo 44 dana bez hrane, samo na vodi.

Vidljivo mršaviji, prljav i neobrijan, Blaine je posrćući izišao iz prozirne plastične kutije, a slomio se kada su ga klicanjem dočekale stotine obožavatelja i znatiželjnika.

"Naučio sam cijeniti male stvari u životu. Volim vas sve zauvijek", poručio im je Blaine čvrsto stišćući mikrofon uz grudi.

Liječnici su ga pregledali prije nego što je odvezen u bolnicu, gdje će postupno ponovo početi jesti pod medicinskim nadzorom, jer bi ga svako naglo uzimanje hrane moglo koštati života.

Blaine je u kutiju, koja je visila kod Tower Bridgea, ušao 5. rujna i otad je bio jedna od glavnih turističkih atrakcija u Londonu. Procjenjuje se da ga je došlo pogledati oko 250 tisuća ljudi.

Neki su gladovanje slavnog 30-godišnjeg iluzionista iz New Yorka kritizirali zbog stvarne gladi u svijetu i zbog uspomene na one koji su umrli štrajkajući glađu. Drugi ga optužuju da želi publicitet, da mu je pothvat bespotreban i da je varalica.

Ipak, Blaine je stekao mnoge obožavateljice - dio njih pokazivao mu je razgolićene grudi, a jedna je protrčala gola ispod kutije.

Oni manje dobronamjerni vrijeđali su ga, gađali hamburgerima, lopticama za golf, pokvarenim jajima i nisu mu dali da zaspi. Neki su mu pokušali presjeći dotok vode.

Blaine je u kutiji imao samo jastuk, pokrivač, nešto odjeće, fotografiju svoje majke i dnevnik u koji je redovito zapisivao i na kojem bi uskoro mogao zaraditi milijune.

Gladovanje u kutiji nazvao je svojim najtežim, ali i najljepšim pothvatom dosad. Žalio se na nesvjestice, bolove u leđima, okus sumpora u ustima i obilato podrigivanje. Sanjao je da su mu u želucu crvi i da mu stijenke kutije razbijaju lubanju. U dijelovima dnevnika, objavljenima na njegovoj web stranici, rekao je da je najviše želio oprati zube i istuširati se.