New York, grad koji nikada ne spava, željan mira

Piše:
utorak, 8.6.2004. 02:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

New York, grad koji nikada ne spava, željan mira NEW YORK, grad koji nikada ne spava, napokon se zaželio malo sna. U želji da poboljša kvalitetu života svojih sugrađana, gradonačelnik Michael Bloomberg predložio je u ponedjeljak najveću reviziju propisa o buci u posljednjih trideset godina.

Prihvate li gradske vlasti prijedlog zakona, lavež pasa, zujanje klimatskih uređaja, glasna glazba u automobilima, barovima i klubovima kao i buka s gradilišta kažnjavat će se ubuduće novčanim kaznama.

Bloomberg tvrdi da bi novi propisi trebali "uravnotežiti potrebu za gradnjom, razvojem i uzbudljivim noćnim životom sa više nego zasluženim pravom Njujorčana na mir i tišinu".

Mnogi Njujorčani krive, međutim, upravo gradonačelnikovu zabranu pušenja u barovima, uvedenu prošle godine, za povećanje buke jer je istjerala pušače na ulice gdje vode glasne razgovore.

Prema prijedlogu zakona, policajci i inspektori buke vodit će se "zdravim razumom" u procjeni buke, a ne mjeračima decibela. Svaki zvuk koji poveća buku u susjedstvu za 10 decibela tijekom dana i sedam decibela tijekom noći bit će kažnjavan. Datum glasovanja o zakonu još nije određen.

Sličnu kampanju gradske su vlasti pokrenule prije dvije godine pod nazivom "Operacija tiha noć". Akcija je bila usmjerena na 24 bučne gradske četvrti i rezultirala je s 34.000 kazni, no buku nije uspjela smanjiti.