Nijemci očekuju sumornu 2003. godinu

Piše:
subota, 28.12.2002. 16:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Čini se da Nijemci pesimistično dočekuju nadolazeću 2003. godinu, pokazala je tradicionalna godišnja anketa.

Manje od trećine Nijemaca vjeruje da će gospodarstvo iduće godine rasti i da će se nezaposlenost smanjiti, rezultati su ankete Instituta Allensbach za ispitivanje javnog mnijenja.

Ispitivanje, koje se provodi od 1949. godine, pokazuje da je 31 posto Nijemaca optimistično, isto toliko je zabrinutih, a 30 posto skeptičnih.

Po podacima instituta, optimizam je bio niži jedino 1950. godine tijekom Korejskoga rata, 1973. u doba naftne krize i u vrijeme gospodarskih teškoća početkom 80-tih godina 20. stoljeća.

Rezultati ankete postali su udarna vijest u njemačkim medijima, zasjenivši čak i iračku krizu. Tako ´Sueddeutsche Zeitung´ u glavnoj temi pod naslovom ´Teška godina pred Nijemcima´ procjenjuje da će njemačko gospodarstvo u idućih 12 mjeseci još dublje tonuti.

U prosincu je evidentirano 4.2 milijuna nezaposlenih Nijemaca, najviše u posljednjih pet godina. Procjenjuje se i da će vlast morati dodatno smanjiti prognoze o planiranom rastu od 1.5 posto.

Ugledni ekonomisti procjenjuju da će već u veljači broj nezaposlenih porasti na 4.5 milijuna te da će gospodarstvo iduće godine rasti po stopi od 1.1 posto.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije