Nipplegate ili kako je jedna sisa digla Ameriku na noge

Nipplegate ili kako je jedna sisa digla Ameriku na noge

AFERA sa "ispadanjem" sise (ako ovo smatrate nepristojnom riječi, ne trudite se čitati dalje) Janet Jackson u polufinalu Superbowla, koja je već dobila naziv "Nipplegate", razjarila je konzervativnu Ameriku do dosad neviđenih razmjera.

Bijes konzervativne javnosti zbog pogleda na sisu Janet Jackson koji je, usput budi rečeno, trajao oko dvije sekunde dosada je rezultirao zabranom emitiranja nekoliko videospotova u dnevnim terminima, izrezivanjem seksi kadrova iz filmova i serija, te nekolicinom sudskih tužbi.

Nakon poluvremena Superbowla Ameriku je zapljusnuo val pritužbi koji je kao nikad dosad zapanjio televizijske magnate. Tisuće Amerikanaca telefonom su izrazili svoje negodovanje, a jedna žena iz Tennesseeja čak je podigla sudsku tužbu protiv Jacksonove zbog "pogubnog utjecaja na američku mladež".

Prošlog je tjedna MTV iz dnevnog etera povukao šest "sočnijih" spotova, koji se sada mogu vidjeti tek nakon 22 sata. Među njima nalazi se i novi spot Britney Spears za pjesmu "Toxic", u kojem pjevačica pleše odjevena u dijamantni prozirni kombinezon te simulira seks u WC kabini zrakoplova. MTV je u priopćenju priznao kao je prebacivanje dotičnih spotova rezultat pritiska javnosti zbog "skandala" na Superbowlu.

Bez posljedica nisu prošli ni ostali mainstream mediji, pa je tako državna TV kuća ABC bila prisiljena emitirati epizodu serije "Njujorški plavci" sa izrezanim scenama seksa. Kako piše britanski Guardian, producent serije Steven Bocho bio je "strašno ljut" zbog izrezivanja scena koje bi u neko normalno vrijeme prošle bez bilo kakve reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga velika američka TV mreža, NBC, morala je iz jedne epizode serije "Hitna služba" izrezati dvosekundni kadar golih grudiju starije glumice. CBS je pak izrezao kadar s nagim muškarcem iz krimi-serije "Without a trace".

Javna hajka na golotinju došla je i do zakonodavaca u Washingtonu, pa je tako pred Kongresom održano saslušanje o načinima pooštravanja kontrole nad medijima. Neki komentatori tvrde kako se mediji autocenzurom potaknutom ispadom Jacksonove na Superbowlu žele osigurati od mogućih zakonskih posljedica.

Kongres bi tako mogao pooštriti kazne za TV kuće koje prekrše odredbe o javnoj pristojnosti do nemalih 275,000 dolara ili čak zabrane daljnjeg emitiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara