Nizozemci: Najviši narod na svijetu - i dalje rastu

Piše:
četvrtak, 22.7.2004. 12:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRIPADNICI novih generacija Nizozemaca, znanstveno dokazano najvišeg naroda na svijetu, i dalje "rastu", ali i dobivaju na težini, prema istraživanju tvrtke GfK provedenom tijekom posljednjih sedam godina.

Glasnogovornik GfK-a Koen Snoeren za Reuters je kazao kako na temelju podataka prikupljenih u posljednjih sedam godina može reći da se u Nizozemskoj proizvode sve veći brojevi odjeće i obuće. Također je kazao kako je prosječan Nizozemac visok 185 cm, što je za deset centimetara više od prosječnog Britanca ili Amerikanca i gotovo 15 centimetara više od prosječnog nizozemskog prosjeka od prije četrdeset godina.

Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju smatraju da je to posljedica odličnog standarda, prehrane bogate mliječnim proizvodima, dobrih higijenskih navika i brige o zdravlju.

Istraživanja Nizozemskog instituta za zdravlje pokazuju da bi Nizozemci u predstojeća četiri desetljeća mogli "porasti" još deset centimetara. Jedna od prepreka mogla bi biti nezdrava brza hrana. Tomu u prilog ide i podatak prema kojemu gotovo polovina stanovništva pati od viška kilograma, a znanstvenici spomenutog instituta tvrde da bi za desetak godina od prekomjerne težine moglo patiti čak dvije trećine stanovništva Nizozemske, što je trenutačno slučaj u SAD-u.