Nizozemski princ Bernhard priznao vanbračnu djecu

Piše:
ponedjeljak, 20.12.2004. 01:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Nizozemski princ Bernhard priznao vanbračnu djecu PRINC Bernhard, otac nizozemske kraljice Beatrix, koji je umro 1. prosinca imao je dvije vanbračne kćeri, otkriveno je protekloga tjedna u seriji od devet intervjua koje je princ dao dnevnom listu "de Volkskrant", pod uvjetom da se objave nakon njegove smrti, piše u nedjelju u svom najnovijem broju nizozemski tjednik na engleskom "The Hague Times".

Princ Bernhard je u intervjuima "de Volkskrantu" otkrio da pored 37-godišnje Francuskinje Alexie za koju se već znalo da je njegova kćer, postoji i druga vanbračna kćer - Alicia - rođena 1950-ih godina u Sjedinjenim Državama.

"Ja imam šest kćeri, a moja djeca rođena izvan braka biti će uključena u podjelu nasljedstva", kazao je za list.

Procjenjuje se da je Bernhard iz sebe ostavio imetak vrijedan od 150 do 200 milijuna eura. Pokopan je u kraljevskoj kripti Nove crkve (Nieuwe Kerk) u Delftu pored posmrtnih ostataka svoje supruge, kraljice Juliane, preminule u ožujku ove godine.

Princ je bio heroj nizozemskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, uvijek je uživao veliku popularnost, a pokopan je uz najviše vojne počasti. Na posljednjem ispraćaju 11. prosinca, povorku s njegovim lijesom položenim na topovski lafet, od Palače Noordeinde u Haagu do obližnjeg Delfta pratilo je 400 ratnih veterana, 6.000 vojnika i više od 50.000 građana.

Iako je bio njemačkog podrijetla nakon nacističke okupacije Nizozemske 1940. u egzilu u Londonu organizirao je nizozemske jedinice u savezničkoj vojsci i pokret otpora u zemlji, što je po navodima nizozemskih povijesničara silno ljutilo njegovog sunarodnjaka Adolfa Hitlera pa je stalno tražio Bernhardovu eliminaciju.

Tijekom svečanog pokopa, koji je preko TV prijenosa pratilo oko četiri milijuna gledatelja, crkvu u Delftu nedletjela su tri zrakoplova F-16 i dva Spitfirea iz Drugog svjetskog rata u formaciji koja označava da je "izgubljen čovjek".


 
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije