Njujorški Metropolitan širi se s tisućama djela iz depoa

Piše:
nedjelja, 29.2.2004. 08:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MUZEJ Metropolitan širi svoj galerijski prostor, uz trošak od gotovo 180 milijuna dolara za izlaganje nekih od najvećih djela svjetske umjetnosti, koja su do sada bila pohranjena u depoima.

"Imamo svetu dužnost da ovaj materijal izložimo za javnost", izjavio je direktor Metropolitana Philippe de Montebello ovih dana na tiskovnoj konferenciji u dvorani Roman Court, središnjem prostoru s visokim staklenim stropom i stupovima od vapnenca.

Zgrada na južnoj strani Pete avenije dobit će i pogled koji joj je nedostajao pola stoljeća: onaj na njujorški Central Park. Prozori muzeja od milja zvanog Met bili su godinama zatvoreni, jer se tu nalazila kuhinja muzejske kavane, koja je sada premještena u drugi dio zgrade.

Mnoga djela iz depoa nisu bila izložena desetljećima, uključujući i "Zaspalog Erosa", grčku broncu koja prikazuje golog krilatog boga ljubavi kako spava na stijeni. To je samo jedna od 5000 umjetnina i predmeta iz antičke Grčke i Rima, koji će biti izloženi uz postojećih 2500 djela.

Nove galerije Meta udomit će i 12.000 islamskih umjetnina iz razdoblja od 7. do 19. stoljeća i muslimanskih kultura od Španjolske do Indije.

Dodatnih 5295 četvornih metara galerija dobiveni su od prostora koji je bio korišten za administrativne i druge poslove za muzej koji već ima 92.903 četvornih metara izložbenog prostora. Dvorana Roman Court, donedavno kavana muzeja, dobit će ime "Leon Levy and Shelby White Roman Court", po pokojnom financijeru i kolekcionaru i njegovoj supruzi, koja je član Upravnog odbora Meta. U galeriji u mezaninu bit će izložena bogato ukrašena etrurska kočija, koja je bila u depoima od ranih 1990-ih godina.

Adaptacija koja upravo počinje bit će dovršena do proljeća 2007., a troškovi se procjenjuju na 155 milijuna dolara, uz još 22 milijuna za tekuće troškove. Projektom se završava desetljeće duga kampanja za prikupljanje 650 milijuna dolara, iznosa koji je dosegnut i premašen, kaže glasnogovornik muzeja Harold Holzer.

U blagajni Meta već se nalazi 680 milijuna dolara, a muzej traži još 250 milijuna za pokrivanje troškova nove adaptacije. Ukupan iznos tako bi dosegao 900 milijuna dolara, što je najveći iznos ikad prikupljen za neki muzej.

Djela iz depoa prate pet tisućljeća ljudskog stvaralaštva, što uključuje kolekciju slika i skulptura iz 19. stoljeća, te modernu umjetnost i fotografiju.

Veliki broj rimskih predmeta varira od zlatnog nakita, dragulja i kameja do portreta careva Augusta i Kaligule, ukrašenog sarkofaga s prizorom Dionizijeva trijumfa, te fresaka u rekonstruiranoj spavaćoj sobi rimske vile koja je zakopana pod lavom Vezuva 79. godine poslije Krista.