Novi pogled na egipatske piramide

Novi pogled na egipatske piramide
EGIPATSKE drevne piramide vjerojatno su nastale kao nusproizvod odluke o gradnji zidina oko kraljevskih grobnica, rekao je vodeći stručnjak za pogrebne obrede staroegipatskih kraljeva.

Guenter Dreyer, ravnatelj Njemačkog arheološkog instituta, svoju teoriju temelji na sličnostima između prvih egipatskih piramida, izgrađenih u Sakari južno od Kaira za faraona Zosera (otprilike 2650 godina prije Krista) i strukture grobnice jednog od njegovih prethodnika.

Sakarska piramida, poznata kao stepeničasta piramida zbog jedinstvenoga oblika, najprije je građena kao ravna grobnica visoka oko 8 metara.

U nešto starijoj grobnici faraona Khasekhemwyja na starom kraljevskom groblju u Abydosu u južnom Egiptu, njemački istraživači našli su dokaze o jednakoj ravnoj grobnici izgrađenoj iznad središnjega dijela podzemnog kompleksa u kojemu je smještena odaja s faraonovim tijelom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidine središnjeg dijela grobnice otprilike su dvostruko deblje i upola niže od vanjskih zidina, što bi moglo značiti da su morale nositi težak strop, rekao je Dreyer.

Vanjske zidine Khasekhemwyjea kompleksa bile su mnogo udaljenije od grobnice nego u Sakari. "Pretpostavljam da je njegov nasljednik Zoser u Sakari htio približiti ta dva elementa (grobnicu i zidine), no zbog visokih zidina grobnica se više nije vidjela", rekao je Dreyer. Graditelji kompleksa u Sakari riješili su problem izgradivši manji, ravni nadgrobni humak iznad prvoga, a zatim još nekoliko.

Piramida u Sakari predstavlja prijelaznu fazu između gradnje plošnih grobnica poznatih kao mastabe i klasičnih piramida poput onih kakva je ona u Gizi, nedaleko od Kaira.

Arheolozi su dugo nagađali da su piramide proizašle iz mastaba, a Dreyerova teorija dodaje da prijelaznu fazu označavaju baš vanjske zidine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara