Novi software točno određuje mjesto s kojega su poslane fotografije

Piše:
ponedjeljak, 12.4.2004. 07:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Novi software točno određuje mjesto s kojega su poslane fotografije BRITANSKI su znanstvenici stvorili software koji na temelju fotografije poslane mobitelom može točno odrediti mjesto gdje je snimljena i korisniku usluge poslati upute koje će ga odvesti do odredišta.

Postupak je jednostavan: osoba koja se izgubila u nepoznatom gradu treba samo uzeti mobitel, snimiti najbližu zgradu i poslati fotografiju. Uskoro će za malu naknadu dobiti točne upute koje će je dovesti do odredišta, piše New Scientist.

Roberto Cipolla i Duncan Robertson razvili su program koji fotografiju zgrade uspoređuje s bazom fotografija. Software uspoređuje poslanu fotografiju s trodimenzionalnim prikazima ulica tako da može s odstupanjem od jednoga metra odrediti gdje stoji korisnik usluge.

Ovaj je sustav mnogo bolji od postojećih, tvrde znanstvenici. GPS može biti beskoristan na mjestima gdje visoke zgrad skrivaju korisnika od satelita, a određivanje položaja uz pomoć baznih stanica mobilne mreže ima odstupanje od 50 do 100 metara.

Za razliku od GPS-a ili baznih stanica mobilne mreže, novi software prepoznaje i u kojem je smjeru okrenut korisnik usluge pa mu poslati točnu uputu u kojem smjeru treba krenuti ili dati potrebne informacije o zgradi na fotografiji.

Koliko god se usluga činila korisnom, njezina je komercijalna budućnost vrlo nesigurna.

"Pitanje je koliko su ljudi spremni platiti za takvu uslugu i kako često će se koristiti", kaže Rob Morland, iz konzultantske tvrtke za tehnologiju Scientific Generics u blizini Cambridgea.