Novi svjetski Monopoly: Beograd znamenitostima pregazio Zagreb

Piše:
četvrtak, 21.8.2008. 15:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Novi svjetski Monopoly: Beograd znamenitostima pregazio Zagreb

NA PLOČI jedne od najpopularnijih društvenih igara koja je izmišljena još davne 1935. godine, Monopolyja, našla su se dvadeset i dva svjetska grada među kojima je i Beograd, ali Zagreb, koji je također bio u konkurenciji, nije. Za prestižno mjesto na ploči ove igre borilo se sedamdesetak gradova, ali Zagreb nije uspio skupiti dovoljno poklonika te nije uvršten u novo izdanje Monopolyja, nazvano "Here And Now The World Edition".

Beograd, osim što je uvršten u novo izdanje, uvršten je i među četiri najskuplja zemiljšta na ploči, uz Montreal, Rigu i Capetown, a odabiru je presudila bogata povijest Beograda, položaj na sjecištu puteva između istoka i zapada, ali i domaćinstvo koje je pružio posljednjem Eurosongu! Ostali gradovi koji su uvršteni na igraću ploču su Jeruzalem, Hong Kong, Peking, London, New York, Sydney, Vancouver, Šangaj, Rim, Toronto, Kijev, Istanbul, Atena, Barcelona, Tokio te Taipei i Gdanjsk, koji su svrstani među jeftinija zemljišta. Novo izdanje Monopolyja prodavat će se u pedesetak zemalja i preveden je na trideset i sedam jezika, a cijena će mu se kretati između dvadeset i trideset dolara.

Povijest društvene igre Monopoly seže još s početka devetnaestoga stoljeća, kada je,  prema zapisima, Elizabeth Magie Phillips, kreirala preteču Monopolyja kako bi poreznicima objasnila troškove svojih zemljišta. Njezina igra, koja se zvala "The Landlords game" komercijalizirala se nekoliko godina kasnije, a pravi procvat Monopoly je doživio kada je osnove igre od Elizabeth preuzeo službeni tvorac Monopolyja, Charles Darrow, koji ga je 1935. godine zaštitio, prodao tvornici Parker's Brothers i ubirao danak svojeg rada do kraja života.

Iako se broj obožavatelja Monopolyja ne može precizno izmjeriti, pretpostavlja se da je kroz godine ovu društvenu napast zaigralo više od sedamsto milijuna igrača, a vrhunac popularnosti Monopoly je doživio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su vlsnički odnosi patenta razjašnjeni na sudu, a ploča je doživjela pojednostavljeni i industrijski dizajn. Novo izdanje Monopolyja, "World Edition" najmoderniji je i najinteraktivniji Monopoly ikad - na ploči se nalaze isključivo svjetske top destinacije, a koja će ući na ploči birali su zaluđeni fanovi igre putem interneta.

V.V.
Foto: monopoly.com