Novo lice na poleđini Torinskog platna

Piše:
petak, 16.4.2004. 15:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TALIJANSKI znanstvenici su na stražnjoj strani Torinskog platna, za koje mnogi vjeruju da je njime bio pokriven Isus, pronašli lice muškarca, a vjerojatno i ruke, koji odgovaraju liku s prednje strane platna.

Otkriće lica na stražnjoj strani platna, koje odgovara licu s prednje strane, najvjerojatnije će ponovno pokrenuti rasprave o tome je li riječ o originalu ili vještoj srednjovjekovnoj krivotvorini.

"Činjenica da se isti lik pojavljuje s obje strane ide u prilog onima koji tvrde da je riječ o originalnom platnu", rekao je profesor Giulio Fanti sa Sveučilišta u Padovi.

Platno, jedna od najsvetijih ali i najspornijih relikvija kršćanstva, dugo je 4,4 metra i široko 1,1 metar.

Prvi put se pojavilo u Francuskoj u 14. stoljeću a od 1578. čuva se u Torinu. Već se više od 600 godina raspravlja o podrijetlu slike visokoga, bradatog muškarca s tragovima razapinjanja, koja se pojavljuje na prednjoj strani platna. Stručnjaci su na njemu pronašli tragove krvi i peludi te čestice zemlje tipične za Jeruzalem, mjesta Isusova raspeća.

No, prije 15 godina, tri su različita laboratorija metodom radiokarbonskog datiranja zaključila da platno potječe iz 13. ili 14. stoljeća te da je riječ o prijevari za srednjovjekovne hodočasnike.