Novootkrivena buba nazvana po osvajaču Everesta Hillaryju

Piše:
četvrtak, 5.2.2004. 01:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Novootkrivena buba nazvana po osvajaču Everesta Hillaryju NOVOZELANĐANIN Sir Edmund Hillary koji je stekao svjetsku slavu kao prvi čovjek koji je osvojio najviši planinski vrh Mount Everest dobio je ovih dana još jedno u nizu, iako pomalo neobično priznanje za pothvat koji je ostvario po njemu je ime dobio jedan novootkriveni novozelandski kukac.

Do sada nepoznata buba dugačka 1,5 milimetara "krštena" je kao Baeocera hillaryi u novoizišloj knjizi o novozelandskoj fauni, čiji su autori novozelandski znanstvenik Rich Leschen i Ivan Lobl iz Prirodoslovnog muzeja u Ženevi.

Hillary (84), inače dvometraš, izjavio je tim povodom novozelandskom tisku: "Vrlo lijepo od njih što su kukcu dali moje ime, no ja osobno nisam baš neki autoritet kad je riječ o kukcima".

Krštenjem jednog novootkrivenog kukca po Sir Edmundu Hillaryju nije zaboravljen ni njegov nepalski vodič i sudrug u podvigu ostvarenom 1953., pokojni Šerpa Tenzing Norgay. Drugi novozelandski kukac nazvan je Baeocera tensingi, po Hillaryjevu vodiču koji je umro 1986. u dobi od 70 godina.

Oba kukca nalaze se među 15 novih vrsta kukaca koje su otkrivene na Novom Zelandu i nalaze se u najnovijoj knjizi. Jedan od autora knjige, Lobl, skupljao je bube i u Nepalu. Dodijeljivanje imena osvajača Everesta novim vrstama kukaca tumači se kao posebna počast osvajanju planinskih vrhunaca i potrazi za znanjem.

Mount Everest je najviši planinski vrh na svijetu, visok 8.850 metara.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije