Odmak prijenosa dodjele Oscara od pet sekundi ljuti Akademiju

Odmak prijenosa dodjele Oscara od pet sekundi ljuti Akademiju
PET SEKUNDI možda nije puno, budući da bi prijenos svečane dodjele Oscara 29. veljače na kanalu ABC trebao trajati 3,5 sata, no inzistiranje ABC-ja na 5sekundnoj odgodi naljutilo je Franka Piersona, predsjednika američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, piše Hollywood Reporter ovih dana.

U pismu članovima Akademije, Pierson je upozorio da bi takav odmak, koji se nikad nije koristio kod svečanosti dodjele Oscara, mogao biti prvi korak na putu prema "uvođenju cenzure".

Iako je upravni odbor Akademije prošlog tjedna odbio ABC-jev zahtjev za odgodu emitiranja, Akademija priznaje da je konačna odluka u rukama televizijske kuće. U svjetlu događaja koji su uslijedili nakon što je Janet Jackson tijekom CBS-ova prijenosa nogometnog prvenstva otkrila poprsje, ABC namjerava koristiti odgodu prijenosa za dodjelu Oscara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako ABC u prošlosti nije podvrgavao Oscare ovoj proceduri, glasnogovornica mreže kaže da su i prije ovog incidenta imali praksu odmaka emitiranja za druge prijenose uživo - uglavnom zato da bi bili spremni riješiti eventualne tehničke probleme.

Pierson je članovima Akademije napisao da "čak i vrlo kratki vremenski odmak uvodi neku vrstu cenzure u televizijski prijenos - ne izravnu vladinu kontrolu, ali to znači da predstavnik televizijske mreže zapravo pretpostavlja što bi vlada mogla tolerirati, što može biti još i gore".

Iako je priznao da bi ovogodišnji prijenos s odgodom "ciljao na pojedine riječi", upozorio je da "kad se načelo vremenskog odmaka prihvati, tko zna koliko će odmak trajati sljedećih godina i koliko će proći prije no što se budu brisale ne samo riječi već i ideje?"

Za Akademiju će svečanost dodjele Oscara ići "uživo" - što je važno za promociju, budući da obećava neizvjesnost - no ABC će osigurati da "uživo" ide i vremenski odmak od 5 sekundi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara