Odvratno nije uvijek i loše!?

Piše:
srijeda, 18.12.2002. 12:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Odvratno nije uvijek i loše!? SVE VEĆA fascinacija popularne kulture svime što je odvratno, poput prizora u novom filmu o Harryju Potteru u kojem prijatelj glavnog junaka iskašljava jednog puža balavca za drugim, terapeutska je, izjavio je kanadski znanstvenik.

Djeca svijeta oduvijek su se oduševljavala svime što potječe iz ljudskog tijela, ali sada i filmovi, televizija i knjige sve češće pokušavaju privući i odraslu publiku istim oružjem, kazao je Roderick McGillis, profesor engleske književnosti na sveučilištu Calgary.

´Razvili smo fascinaciju urinom, izmetom, povraćanjem, voskom za uši, a ako se sjećate filma ´Svi su ludi za Mary´, čak i spermom´, kazao je McGillis.

´Naglasak na takve stvari postao je tijekom proteklog desetljeća ekstreman.´

Zadnjih je godina zapadno društvo potresano terorizmom, ratom i ekološkim katastrofama, a ovakav prizemni humor vjerojatno je obrambeni mehanizam, pojašnjava McGillis, autor poglavlja ´Kultura odvratnosti´ u knjizi ´Kulture mladih´, koja će uskoro izaći iz tiska.

U sceni novog Harryja Pottera, koja zaista nije za one osjetljivog želuca, Potterov prijatelj Ron Weasley (glumi ga Rupert Grint), pokušava baciti čari na protivnika, ali njegov oštećeni čarobni štapić uzrokuje povraćanje puževa balavaca kod samog Rona.

´Ovakva vrsta prizora manifestira se u Harryju Potteru na isti način na koji se manifestira u gotovo svemu što se proizvodi i što zanima mlađu generaciju´, navodi McGillis.

Međutim, upozorava on, prekomjerna komercijalizacija odvratnosti mogla bi indoktrinirati djecu da postanu ´potrošači lošeg ukusa´ i kad odrastu i počnu trošiti vlastiti novac na zabavu i proizvode za odrasle.

´Ukratko, zabrinjava me što je tržište otkrilo da se takve stvari prodaju i ova eskalacija odvratnosti koju sada doživljavamo posljedica je toga´, zaključio je McGillis.