Oscar: Dileme američke akademije o filmovima na stranom jeziku

Piše:
ponedjeljak, 2.12.2002. 11:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Oscar: Dileme američke akademije o filmovima na stranom jeziku ZBOG rasprave o britanskom filmu na hindu jeziku kasni se s objavom kandidata za nominaciju u kategoriji filmova na stranom jeziku za ovogodišnjeg Oscara, javlja BBC.

To je prvi put u povijesti britanske kinematografije da je kao svojeg kandidata (film ˝The Warrior˝ Asifa Kapadije) prijavila film koji nije na jeziku koji izvorno pripada toj zemlji.

Akademija je odgodila objavljivanje službenog popisa prijavljenih jer se nije mogla odlučiti smije li taj film ući u konkurenciju.

No, još je nekoliko filmova o čijim se uvjetima sudjelovanja članovi Akademije nisu mogli usuglasiti - to su afganistanski, palestinski i hongkonški filmovi.

Pravila prijave stranih filmova za Oscara vrlo su stroga. Film mora biti na većinskom jeziku određene zemlje, osim ako zbog priče mora dominirati neki drugi jezik. U 2000. Britanci su prijavili film na velškom ´Solomon i Gaenor´.

´The Warrior´ prati epski put ratnika koji od pustinja Rajasthana do vrhova Himalaja traži mir. Prošle godine taj je film osvojio nagradu u kategoriji prvog filma na filmskom festivalu u Londonu.

Palestinski ´Divine Intervention´ je sporan jer Akademija Palestince ne priznaje kao naciju.

S filmom iz Hong Konga ´The Touch´ problem je što je većina dijaloga na engleskom, a ne na mandarinskom narječju.

Ako se prihvati film iz Afganistana to bi moglo potaknuti brojne rasprave s obzirom da američka vlada tu zemlju smatra izvorom terorizma.

Žiri Akademije objavit će pet nominiranih filmova na stranom jeziku 11. veljače. Dodjela Oscara održat će se 23. ožujka.