Oscar za najbolji dugometražni animirani film studiju Pixar i "Potrazi za Nemom"

Piše:
ponedjeljak, 1.3.2004. 10:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Oscar za najbolji dugometražni animirani film studiju Pixar i "Potrazi za Nemom" HIT na kinoblagajnama "Potraga za Nemom", kompjutorski animirana priča o ribi koja traži svojeg izgubljenog sina preko australskog Velikog grebena, osvojila je nagradu Akademije filmskih znanosti i umjetnosti za najbolji dugometražni animirani film u nedjelju u Los Angelesu.

Redatelj filma je Andrew Stanton.

Početkom ove godine Pixar studio je počeo tražiti novog distributera, prekinuvši partnerstvo s Walt Disneyjem koji je producirao "Potragu za Nemom" i druge Pixarove filmove.

Pixar je nedavno prekinuo pregovore o nastavku ugovora o distribuciji s Disneyjem nakon 2005. godine, a suparnički hollywoodski studiji su se bacili u borbu tko će zamijeniti velikog distributera.

Pet je Pixarovih filmova do sada zaradilo na kinoblagajnama 2,5 milijarde dolara, ali je izvršni direktor tog studija Steve Jobs kazao kako je malo vjerojatno da će Pixar nastaviti suradnju s Disneyjem, koji će snimiti "Priču o igračkama 3", novi nastavak uspješnog Pixarova animiranog hita.

Sam Disney, poznat kao osnivač moderne animacije, do sada nije nijednom osvojio Oscara za najbolji animirani film.