OSCARI: AMERIČKA FILMSKA AKADEMIJA UVODI PRAVILA KAMPANJE

Piše:
nedjelja, 7.9.2003. 07:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je ovih dana nova pravila za svoje članove kojima želi regulirati kampanje u utrci za najugledniju filmsku nagradu Oscar. L

Akademija je putem knjižice na osam stranica pozvala glasače i sve povezane s Oscarom da poštuju "fair play" te je utvrdila "pravila ponašanja" pri raspravljanju o filmovima, pisanju kritika te kupnji oglasnog prostora u novinama ili čak organizaciji zabava za nominirane kandidate.

Objavljivanje "Akademijinih standarda" (Academy Standards) označava već drugu promjenu vezanu uz nadolazeću sezonu Oscara.

Naime, ceremonija dodjele već je pomaknuta s kraja ožujka na 29. veljače.

Članovi Akademije ove standarde tumače kao niz etičkih smjernica očekujući da se svatko sam kontrolira te nisu predviđene nikakve sankcije u slučaju nepoštivanja standarda.

Primjerice, smjernicama se ni na koji način ne ograničava broj oglasa kojim neki studio smije poduprijeti svoj film, već Akademija očekuje da će pretendenti na Oscara sami sebi postaviti pitanje nije li pretjerano potrošiti dva ili 12 puta više od prosječnog filma u istoj kategoriji.

Od članove žirija Akademija izričito zahtijeva da ne objavljuju svoja mišljenja, već da o filmovima eventualno raspravljaju isključivo s bliskim prijateljima i izvan javnosti.

Nekoliko filmskih studija odbilo je komentirati uvedene standarde jer ih još nisu vidjeli, ali Terry Press iz kuće DreamWorks pozdravlja prepoznavanje potrebe za takvim dokumentom.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije