Osvojite nagrade iz filma "Zora živih mrtvaca"

Piše:
srijeda, 14.7.2004. 11:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Osvojite nagrade iz filma "Zora živih mrtvaca"

SVIJET se preko noći pretvorio u - noćnu moru. Stanovnike planeta pogodilo je nešto neobjašnjivo i smrtonosno: mrtvi više nisu mrtvi i vrebaju svoj sljedeći obrok - tijela živih. Nakon zastrašujućeg bijega iz predgrađa Wisconsina, Ana Clark (Sarah Polley) naleti na malu grupu još-uvijek-živih, među kojima su policajac Kenneth (Ving Rhames), prodavač elektronike Michael (Jake Weber) te Andre (Mekhi Phifer) i njegova trudna supruga. Zajedno nalaze sklonište u napuštenom trgovačkom centru u predgrađu.

I dok vanjski svijet sve više nalikuje paklu dok se rastuća vojska zombija, čija se tijela raspadaju, neumorno pokušava probiti u trgovački centar, preživjeli se bore protiv ne-mrtvih te vlastitih sumnji i strahova. Potpuno odvojeni od ostatka svijeta, stanovnici trgovačkog centra - jednog od posljednjih bastiona ljudske vrste - moraju naučiti živjeti zajedno i iskoristiti sve dostupne resurse u borbi za očuvanje života i, što je još važnije, ljudskosti.

Kad u paklu više ne bude mjesta, mrtvi će hodati Zemljom…

O produkciji

Svi koji su sudjelovali u stvaranju filma Zora živih mrtvaca zapravo nalikuju njegovim likovima - kao i zombiji, koji samo žele pronaći hranu, tako su i filmotvorci samo željeli stvoriti film o zombijima.

Producent Eric Newman, koji obožava filmove strave, posebno one o ne-baš-mrtvima, prisjeća se: "Dok sam bio mali obožavao sam takve filmove, no Dawn of the Dead je bio moj omiljeni. Uvijek ima filmova o zombijima, ali činilo mi se da je Dawn poseban. Mislim da taj žanr od ove generacije još nije dobio pažnju kakvu zaslužuje."

Newman je želio smjestiti film o zombijima u 21. stoljeće. Želio je kvalitetan scenarij, talentirane ugledne glumce i modernu produkciju kakvu može osigurati holivudski studio. O neuništivoj prirodi tog žanra dodaje: "Mitovi o zombijima stari su nekoliko tisuća godina. Gotovo nalikuju vampirima. Osim toga, za mene zombiji predstavljaju savršene negativce jer su neustrašivi, neumorni i sveprisutni. Imaju samo jednu svrhu - vrebati na vas, ubiti vas i pojesti. Sa zombijem nema pregovora. Ljudi su oduvijek pokušavali očuvati svoju ličnost kad bi ih napali oni koji bi je pokušali slomiti. No, zombiji su bezumna masa koja vas silom tjera da prihvatite njihov način života."

Prvi je film Dawn of the Dead prikazan 1979. godine i zaradio 20 milijuna dolara samo od prikazivanja u kinima. Dobio je pohvale mnogih kritičara, uključujući Rogera Eberta, dobitnika Pulitzerove nagrade. Redatelj George Romero je tijekom godina dobio mnoge ponude za otkup prava na remake, no o tome je počeo ozbiljno razmišljati tek nakon što mu se obratio Newman. "Vjerovao sam da je prvi Dawn bio toliko uspješan, i financijski i kod kritičara, zahvaljujući tome što je bio napisan, režiran, produciran i distribuiran izvan sustava velikih studija. Bojao sam se da bi takav studio ublažio Newmanovu viziju produciranja verzije sa stavom. No, dugogodišnji rad Marca Abrahama koji je uspio očuvati kreativni integritet studija i distribuirati netaknute filmove iz svoje produkcije bio je razlog za moj pristanak."

Newman dodaje: "Želio bih da obožavatelji starog filma budu zadovoljni ovim filmom, kao i da privučemo nove obožavatelje. To je jedini razlog zbog kojeg smo se upustili u ovaj projekt. Radi se o novoj viziji, a ne toliko o klasičnom remakeu. Sviđaju mi se Kaufmanova Invazija trećeg bića, Carpenterov Stvor i Cronenbergerova Muha. To su sjajni filmovi koji doprinose izvornicima, obogaćuju ih i ne umanjuju njihovu vrijednost. Ovaj film doživjeli smo kao mogućnost da oživimo žanr o zombijima pred novom generacijom publike."

"Zora živih mrtvaca iz 1979. očito je kultni film kojeg njegovi obožavatelji s pravom smatraju prekretnicom u hororima. Vjerovali smo da možemo jednaki intenzitet postići i pred potpuno novom publikom mladih filmofila koji vjerojatno nisu vidjeli izvornik, a za njega bismo iskoristili svu dostupnu najmoderniju tehnologiju," kazao je producent Marc Abraham.

Producent Richard Rubinstein se slaže s njima i dodaje da bi uspjehu novog filma mogla pridonjeti i skuplja produkcija, uključujući najmoderniju tehnologiju i specijalnu šminku. "Složili smo se da osnovne teme izvornog filma, kao što su grupa-protiv-pojedinca ili pak potrošačko društvo, nisu izgubile na svježini. Pitanje je bilo kako će scenarist uspjeti očuvati izvorne elemente i istovremeno ih približiti današnjoj modernoj publici."

Pisanje scenarija povjereno je Jamesu Gunnu koji se probio radeći za niskobudžetni studio Troma Entertainment. "James mi se obratio još u fazi istraživanja i bio je prilično zagrijan za pisanje scenarija. Rubinstein se složio i James nam se pridružio," opisuje Newman.

"Obožavam prvi film. Gledao sam ga nekoliko puta. To je prvi horor koji se bavio društvenim problemima, a da je i dalje bio pravi horor. Osim toga, nakon što sam nekoliko godina pisao komedije i nasmijavao ljude poželio sam ih natjerati u plač i nelagodu," izjavio je Gunn.

Producenti Newman i Abraham uspjeli su za film zainteresirati Universal Pictures, a nakon toga su odabrali Zacka Snydera za redatelja. Snyder je jedan od najtraženijih redatelja reklama i upravo je bio tražio scenarij za svoj filmski debut. Kad je pročitao scenarij za film Dawn of the Dead, Snyder je jednostavno znao da je pronašao film kakvog je tražio. Voli horore, sviđao mu se i izvorni film, a voli i stripove, te nije mogao zamisliti ništa bolje od ovog filma za svoj redateljski debut.

"Tražio sam za projekt koji će mi dati razloga da svakom kadru posvetim posebnu pažnju. Dawn je upravo takav. Najvažnije je bilo to što je film trebao biti iznimno ozbiljan, poput srčanog udara. Istovremeno, u njemu ima crnog humora i prikrivenih referenci na izvornik. Nemojte me krivo shvatiti, film djeluje zastrašujuće, no ima i smiješnih scena… bolesnog humora."

Producentu Abrahamu najviše su se svidjele Synderove detaljne pripreme, o čemu kaže: "Zack je imao posebnu viziju filma i sam je pripremio sve scene. Ne bismo bili uspjeli okupiti ovako vrhunsku glumačku ekipu da on nije toliko samouvjereno i originalno pričao o filmu."

Synder dodaje: "Nisam želio napraviti samo remake, što je za mene ponovno snimanje prema istom scenariju. Mislim, nije ni to loše, ali to si ne biste smjeli dopustiti. Ponovno stvaranje istog filma zaista je nepotrebno. Željeli smo interpretirati taj film. Ponovno ga osmisliti. Ne želim da naš film itko uspoređuje s bilo kojim drugim filmom. Naš je Dawn film za sebe, s vlastitom ličnošću i donosi novo iskustvo."

Nagradna igra .

Blitz film je za posjetitelje Index.hr portala pripremio tri mouse pada s motivima filma "Zora živih mrtvaca". Prvo troje posjetitelja koji pošalju točan odgovor osvojit će Blitzovu nagradu, koju će dobitnici dobiti zajedno s Indexovim paketom iznenađenja.

Kako biste osvojili nagradu, na e-mail nam, zajedno sa svojim imenom i prezimenom, pošaljite točan odgovor na pitanje: "Koje godine je prvi put prikazan izvorni film "Zora živih mrtvaca", čiji remake upravo igra u hrvatskim kinima?"

>>Odgovore šaljite do 16h, 14.srpnja.

NAPOMENA: Dobitnici nagrade mogu preuzeti ISKLJUČIVO u redakciji Index.hr-a u Zagrebu.